Sprístupnia obnovené časti chtelnického kaštieľa

Obrázok k článku

Obnovené časti kaštieľa v Chtelnici (okres Piešťany) sprístupnia pre verejnosť v sobotu 2. júla. Obec do obnovy severnej bašty, východnej bašty a spojovacieho traktu medzi nimi investovala 930-tisíc eur. Išlo o najväčšiu investíciu do zdevastovaného kaštieľa za celé desaťročia.

 

V obnovených priestoroch kaštieľa bude podľa starostu Petra Radošinského otvorená výstava diel maliarov, ktorí pochádzajú z Chtelnice, výstava fotoobrazov a abstraktnej maľby Fedora Nemca a Róberta Němečka, ďalej expozície o histórii obce, osobnostiach spojených s Chtelnicou či tradičných remeslách.

 

Pri príležitosti slávnostného otvorenia bude v areáli kaštieľa 1. a 2. júla podujatie Hudba bez hraníc, ktoré obec Chtelnica pripravuje s partnerskou moravskou obcou Čejkovice. Okrem domácej dychovej hudby Chtelničanka sa tu budú prezentovať viaceré súbory z Moravy, ale aj žiaci Cirkevnej základnej umeleckej školy sv. Gorazda z Vrbového a študenti Štátneho konzervatória z Bratislavy.

 

Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok, v minulosti sa ho vedenia obce snažili predať. Po nástupe Petra Radošinského do kresla starostu pred šiestimi rokmi obec zmenila stratégiu a po malých krôčikoch si začala svoj historický skvost rekonštruovať. Menšie čiastky na jeho záchranu obec získala viackrát z ministerstva kultúry, z Úradu vlády, ale sumou deväťtisíc eur prispeli aj dedinčania v zbierke.

 

Erdödyovský kaštieľ prešiel najvýraznejšou prestavbou v druhej polovici 17. storočia, jeho vtedajšia podoba sa zachovala do súčasnosti. V 19. storočí zmenil majiteľa, dostal sa do vlastníctva pálfiovcov. Začiatkom minulého storočia si objekt prenajal majiteľ bratislavského pivovaru Viktor Stein. V roku 1941 v ňom za účasti prezidenta Jozefa Tisa otvorili Vyššiu vojenskú školu Hlinkovej mládeže. Za socializmu bola v kaštieli policajná škola a neskôr sklady ministerstva vnútra.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články