Spred rodného kaštieľa ukradli bustu Františka Rákocziho II

Obrázok k článku

Spred rodného kaštieľa Františka Rákocziho v Borši ukradol neznámy páchateľ jeho bronzovú bustu. Ako dnes uviedla starostka tokajskej Borše Mária Kováčová, bustu museli ukradnúť v noci zo štvrtka na piatok. Krádež jej oznámil kastelán a hneď to oznámili aj polícii na slovenskej i maďarskej strane. „Pre obec je to nesmierna škoda. V druhej polovici marca si budeme pripomínať výročie jeho narodenia a asi bez busty. Vyzývam všetkých občanov, ale aj pracovníkov zberných surovín, na našej i maďarskej strane, aby ak niekto donesie bronzové odliatky – buď celú bustu, alebo jej časti, aby okamžite kontaktovali políciu,“ uviedla Kováčová. Starostka vylúčila, že by to bolo dielo nacionálnych extrémistov. Nevylúčila však, že to mohla byť práca zberačov šrotu. „Busta tu stála viac rokov a nikdy sa nestalo, že by ju niekto postriekal farbami, alebo nejako poškodil.

Busta bola celá z bronzu, vysoká približne 1,2 metra a vážila 150 až 180 kilogramov, pričom stála na vyššom podstavci. Hodnota materiálu sa odhaduje na vyše 8 000 eur, no jej umelecká hodnota je nevyčísliteľná. Podľa indícii páchateľov muselo byť viac a bustu zrejme odviezli na dodávke.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Káhira chce Nemecku dokázať krádež busty Nefertiti

Egypt čoskoro poskytne dôkazy o tom, že 3400 rokov starú bustu kráľovnej Nefertiti vyviezlo Nemecko z africkej krajiny nelegálne. Vyhlásil to šéf egyptských pamiatkarov a archeológov Záhí Havás. V rozhovore pre berlínsky denník Tagesspiegel uviedol, že “ešte zhromažďujú informácie, očakáva však, že onedlho ich bude dosť na to, aby predložili formálnu žiadosť berlínskemu múzeu o návrat busty.” Legendárnu sochu priviezli do Berlína v roku 1913, rok po tom, ako ju na brehu Nílu objavil nemecký archeológ Ludwig Borchardt.

Odpovede

  1. Polícia vypátrala podozrivých

    Polícia vypátrala podozrivých z krádeže busty Rákocziho

    TREBIŠOV 1. marca (SITA) – Trebišovskí kriminalisti v krátkom čase vypátrali podozrivých mužov, ktorí v uplynulých dňoch odcudzili dve bronzové sochy v Trebišovskom okrese. Policajti a kriminalisti dnes zadržali troch mužov z Trebišovského okresu vo veku od 21 do 33 rokov. Sú podozriví, že odcudzili dve bronzové diela – Bronzového Turula z obce Svätuše a bustu Františka Rákocziho II. Informovala o tom dnes podvečer krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. V oboch prípadoch polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže.

    Mésarová uviedla, že v noci z utorka na stredu z mramorového podstavca z miestneho parku v obci Svätuše odcudzili bronzovú sochu napodobeniny vtáka Turul. Krádežou spôsobili obci škodu najmenej 2 600 eur. V noci zo štvrtka na piatok spred kaštieľa v obci Borša odcudzili bronzovú bustu znázorňujúcu Františka Rákocziho II., ktorá bola osadená a upevnená na betónovom podstavci. Krádežou busty obci spôsobili škodu najmenej 9 000 eur.

    Odcudzené poškodené sochy policajti zaistili v garáži pri rodinnom dome v obci Borša. Podozriví ich chceli predať do zberných surovín, motív národnostnej neznášanlivosti zistený nebol. V tejto chvíli polícia vykonáva s podozrivými osobami potrebné procesné úkony a po ich ukončení budú umiestnení do cely policajného zaistenia.

Comments are closed.