Špitálsky kostol v Dolnej ulici v Banskej Bystrici chcú obnoviť za viac ako 600-tisíc eur z eurofondov

Obrázok k článku od zora.

Banskobystrickí lazaristi z Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul pripravujú rekonštrukciu Rímskokatolíckeho kostola sv. Alžbety v Banskej Bystrici, ktorý je nazývaný aj špitálsky kostol. Ako vyplýva zo súťažných podkladov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), vypracovanie projektovej dokumentácie architektonickej štúdie pamiatkovej obnovy národnej kultúrnej pamiatky a samotná obnova by mali stáť 622 398 eur bez DPH. Rekonštrukcia má byť financovaná z fondov Európskej únie v rámci programu Obnovme si svoj dom.

 

Okrem architektonickej štúdie je predmetom zákazky aj projektová dokumentácia pre vydanie stavebného povolenia a realizačný projekt, ktoré budú predchádzať realizácii stavebných činností súvisiacich s pamiatkovou obnovou historického objektu. Zákazka má byť podľa podkladov realizovaná podľa pokynov a pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu. Predmetom prác je hlavne obnova exteriéru, ktorá pozostáva zo sanácie základov, reštaurovania fasády a obnovy hornej časti veže. Záujemcovia môžu ponuky posielať do 22. novembra do 10:00.

 

Rímskokatolícky kostol sv. Alžbety v Dolnej ulici v Banskej Bystrici, nazývaný aj špitálsky kostol, bol v minulosti súčasťou bohatej farnosti, s ktorou ho spája história siahajúca až do roku 1303. Patrila k nej aj mestská nemocnica a dva mlyny. Kostol v roku 1605 vyhorel, v ďalšom období ho viackrát prestavali a v roku 1877 prispôsobili novogotickému slohu. Oltárny obraz sv. Alžbety je dielom kňaza Jozefa Murgaša z Tajova.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede