Spišské múzeum odhalí príbeh o Levočskej bielej panej

Obrázok k článku

Levočská biela pani je názov rozsiahleho výstavného projektu, ktorý pripravilo Spišské múzeum v spolupráci s Múzeom Betliar. Samotnej výstave predchádzali tri roky bádania v archívoch a depozitároch, nielen v slovenských, ale aj maďarských. “Vznikla výstava, ktorej cieľom je odstrániť nánosy legendy a vrátiť sa k skutočnému príbehu z 18. storočia,” uviedla na tlačovej besede v Levoči riaditeľka Spišského múzea Mária Novotná.

Pracovníkom oboch múzeí sa podarilo zložiť mozaiku života Levočskej bielej panej, vlastným menom Juliany Korponayovej. Jej príbeh je u nás všeobecne známy z románu Móra Jókaia. Legenda a skutočná postava Levočskej bielej panej bola podľa zástupkyne riaditeľky Spišského múzea Dáši Uharčekovej-Pavúkovej iná, ako je zobrazená v krásnej literatúre.

Návštevníci výstavy si budú môcť porovnať aj dve podobizne Levočskej bielej panej. Jedna z nich je u nás veľmi známa. Ide o obraz namaľovaný na dverách, ktorý sa nachádza v budove historickej radnice v Levoči. V súčasnosti je tento obraz aj na výstave. Druhým je reálna podoba Juliany Korponayovej zo začiatku 18. storočia. Tento obraz získalo Spišské múzeum pre potreby výstavy v Levoči zo zbierok budapeštianskeho múzea.

Výstava o Levočskej bielej panej je rozdelená do dvoch častí. V prvej prináša výstava okrem jej skutočnej podobizne, príbeh reálnej historickej postavy, ktorá nakoniec končí na popravisku v maďarskom Györi , kde bola aj pochovaná. Podľa Márie Novotnej sa Levočská biela pani stala skôr obeťou politického procesu. Druhá časť projektu je venovaná legende o krásnej žene, ktorá predstierala lásku k povstaleckému kapitánovi Štefanovi Andrášimu, aby mu mohla ukradnúť kľúč od levočskej mestskej brány a vpustila do mesta cisárske vojská. V tejto časti sa autori výstavy venujú interpretácii príbehu v literárnych, výtvarných a filmových umeleckých dielach.

Na výstave sú prezentované viaceré podobizne hlavných protagonistov príbehu o Levočskej bielej panej, dobové dokumenty, ako napríklad originál Szátmarského mieru, kapitulácia Levoče pred cisárskymi vojskami, či dokumenty týkajúce sa Juliany Korponayovej, ako prepisy výsluchu, testament, listy z väzenia.

Výstava Levočská biela pani je prioritným projektom Slovenského národného múzea, ktorého súčasťou je aj Spišské múzeum. Na výstave spolupracovalo 19 inštitúcií. Výstava bude pre verejnosť prístupná v Levoči od 12. novembra do 30. mája 2011.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Spišské múzeum predstaví betlehemy zo spišských kostolov

Spišské múzeum v Levoči pripravilo v predvianočnom období IV. ročník Spišských Vianoc. Na výstave v historickej radnici na Námestí Majstra Pavla v Levoči uvidia návštevníci dvadsiatku betlehemov zapožičaných z kostolov stredného a dolného Spiša. Výstava potrvá od 9. do 19. decembra, keďže „betlehemy sa musia na Vianoce vrátiť do kostolov,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková z múzea. Väčšina betlehemov pochádza z 20. storočia, nájdu sa však medzi nimi aj staršie kúsky.

V Spišskom múzeu sa bude hovoriť o Thurzovcoch

POPRAD/LEVOČA 24. októbra 2001 (SITA) – Spišské múzeum v Levoči pripravilo na štvrtok už štvrtú prednášku z cyklu Pohľady do minulosti. Na tému Levočskí Thurzovci do polovice 16. storočia bude v historickej levočskej Radnici bude prednášať známy historik a najväčší slovenský odborník a znalec problematiky Thurzovcov a Fuggerovcov Marián Skladaný. Cyklom prednášok Pohľady do minulosti chce Spišské múzeum bezprostrednejšie oslovovať poslucháčov, sprostredkovať im históriu a pýtať sa na ich názory.