Spišská Belá začala s opravou zvonice, druhú polovicu dokončia o rok

Obrázok k článku

Mesto Spišská Belá začalo s opravou fasády mestskej renesančnej zvonice zo 16. storočia na námestí pri radnici. Pre nedostatok financií však opravia len polovicu z nej, teda dve kompletné steny. Na zvyšných dvoch sa bude pracovať v budúcom roku. Ako informoval primátor mesta Štefan Bieľak, mesto získalo na opravu štátnu dotáciu 29 000 eur z Ministerstva kultúry SR, z rozpočtu použije päťtisíc eur. Keďže náklady na opravu celej fasády predstavujú takmer 62-tisíc eur, poslanci odsúhlasili návrh primátora mesta na opravu len polovice fasády. „Nechceli sme použiť chýbajúce financie vo výške 33-tisíc eur z rozpočtu mesta, keďže poskytnutá dotácia bola 29-tisíc eur a v budúcom roku chceme opätovne požiadať o dotáciu z programu „Obnov si svoj dom“ na dokončenie zvyšnej časti fasády zvonice,“ uviedol primátor. Ak by v budúcom roku mesto nezískalo dotáciu, opravu zvyšnej časti fasády podľa primátora dofinancuje z rozpočtu mesta. Technologický postup opravy fasády odsúhlasili pamiatkári na základe špeciálneho projekčného riešenia.

 

Rekonštrukčné práce na renesančnej zvonici, ktorá bola v roku 1963 vyhlásená za kultúrnu pamiatku, sa začali v minulom roku. Vďaka štátnej dotácii vo výške 15-tisíc eur sa podarilo opraviť jej strechu, mesto zo svojho rozpočtu doložilo viac ako šesťtisíc eur. Odstránená bola aj fasádna omietka, do prác boli vtedy zapojení aj nezamestnaní.

 

Renesančná zvonica, ktorú v roku 1598 postavil Ulrich Materer, bola niekoľkokrát rekonštruovaná, naposledy bola v roku 2005 opravená jej vonkajšia fasáda. Podľa primátora Spišskej Belej však napriek tomu po dvanástich rokoch nevyzerá dobre, v minulosti sa totiž nepodarilo vyriešiť vlhnutie muriva a masívne opadávanie vonkajších omietok. Mesto tak na základe odporúčania Pamiatkového úradu v Poprade dalo vypracovať špecifický odborný posudok s návrhom riešenia odvlhčenia zvonice, a teda jej celkovej sanácie.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články