Sovietsky tank v tekovskej bažantnici

KALNÁ NAD HRONOM (op) – Cesta sovietskeho tanku typu T 34 z 2. svetovej vojny, ktorý desaťročia stál pred Domom bojovej slávy v Kalnej nad Hronom, sa zavŕšila vskutku kuriózne. Pancierové monštrum už vyše mesiaca stráži bažantnicu v Starom Tekove. Levické Tekovské múzeum tento neobyčajný zbierkový predmet dlhodobo zapožičalo majiteľovi farmy Jozefovi Hostinskému……”Inú možnosť, ako zachovať načisto zdevastovaný kolos, sme nevideli. Tank sa stal arénou vandalov rovnako ako spomínaný Dom bojovej slávy. Na tomto objekte zapísanom v zozname kultúrnych pamiatok dnes nájdete vytrhnuté dvere, deravú strechu. Zo stálej expozície so zbierkovými predmetmi a dokumentmi z 2. svetovej vojny zostali fakticky len múry,” vysvetľuje riaditeľ Tekovského múzea Ján Dano.
Riaditeľ Dano tank márne ponúkal do Trenčianskeho vojenského múzea. Nepochodil ani v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Na rekonštrukciu tanku múzeum peniaze nemalo. “Sme radi, že sa pamiatka zachráni,” poznamenáva Dano.
“K histórii mám úctu. Ak rozšírime doterajšiu zbierku zbraní a munície, v areáli terajšej bažantnice chceme zriadiť skanzen s múzeom vojenskej techniky. Tank sa tu už teraz teší veľkému záujmu ľudí,” tvrdí majiteľ bažantnice Hostinský.


Publikované na: www.pravda.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články