Soľnohradu pomohli zahraniční dobrovoľníci

Obrázok k článku

Základy pôvodnej architektúry Soľnohradu, nachádzajúceho sa nad obcou Ruská Nová Ves (okres Prešov), patria medzi najvzácnejšie objavy medzinárodného tábora, na ktorom 11 dobrovoľníkov z deviatich krajín pomáhalo počas dvoch prázdninových týždňov s obnovou hradu. Ich práca tento rok spočívala v archeologickom výskume, príprave na murovanie, ale aj výstavbe náučného chodníka.

 

Ako agentúru SITA informoval predseda občianskeho združenia Rákociho cesta Martin Sárossy, medzinárodný dobrovoľnícky tábor bol súčasťou dlhodobejšieho a rozsiahlejšieho projektu s názvom Záchrana južného opevnenia Soľnohradu. „Výsledkom tohto úsilia by mala byť postupná premena Soľnohradu z hŕby kamenia na zachovanú hradnú architektúru“, ozrejmil Sárossy. V rámci medzinárodného tábora INEX Slovakia dobrovoľníci z Ruska, Bieloruska, Ukrajiny, Španielska, Francúzska, Dánska, Rumunska, Litvy a Talianska popri archeologickom výskume odkrývali zvyšky nadzemných murív. Medzi práce, ktoré zahraniční dobrovoľníci vykonávali, patrilo „sitovanie“, údržba cesty na hrad, ukladanie a triedenie kameňov a nálezov, teda stôp po ľudskej činnosti a ďalšie pomocné činnosti. V súčasnosti prebieha dokumentácia jednotlivých nálezov. „Hoci sa našli aj strieborné mince, kostrové nálezy, keramika, kovové časti oblečení, najcennejším nálezom je pre nás architektúra. Podobne ako vlani sme našli základy, tentoraz až troch stien,“ uviedol Sárossy s tým, že teraz je úlohou architektov a historikov spracovať návrh obnovy týchto stien. „Naším cieľom je, aby návštevník vnímal mohutnosť najstaršej časti, teda obrannej veže, ktorej zvyšky sú pozorovateľné na skalnom brale aj z Prešova. Ale len v minimálnom rozmere. Ak sa potvrdia naše odhady, hrúbka stien by mala byť okolo štyroch metrov, to je na úrovni Šarišského hradu,“ vysvetlil Sárossy. Ako dodal, pomoc dobrovoľníkov je pre združenie mimoriadne dôležitá, keďže hrad patrí medzi menšie a nie je zaradený do projektu obnovy hradov ministerstva kultúry. „Už štyrikrát bola naša žiadosť zamietnutá . Spoliehať sa preto musíme na výťažok z dvoch percent dane, malé granty a prácu dobrovoľníkov. Pre nás je položkou aj tých 600 eur výdavok na stravu pre zahraničných dobrovoľníkov z tábora,“ uviedol.

 

Soľnohrad, ktorý je verejnosti známy aj ako Zbojnícky hrad, sa na konci letnej turistickej sezóny bude môcť popýšiť aj novinkou v podobe náučného chodníka. Jeho tvorba momentálne prebieha vďaka finančnej podpore z programu Nadácie Ekopolis. Výsledky práce dobrovoľníkov budú odprezentované na lúke pod Soľnohradom, ktorá bude dejiskom prvého hradného podujatia vôbec. Hradné slávnosti v Ruskej Novej Vsi sa uskutočnia 1. septembra.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrady na východe SR sú v rukách zahraničných dobrovoľníkov

Tri zrúcaniny hradov na východe Slovenska v týchto dňoch privítali zahraničných dobrovoľníkov. Ich úlohou je pomôcť pri revitalizačných a renovačných prácach na hradoch Šariš, Brekov a Kamenica. Do projektov sa zapojilo viac ako 20 mladých ľudí nielen z Európy. V tíme majú zastúpenie Kórea, Japonsko, Portugalsko, Holandsko, Fínsko či Taliansko. Medzinárodné výmeny zastrešuje mimovládne občianske neziskové združenie INEX Slovakia (INternational EXchanges Slovakia).

Na Silvestra dobyli zrúcaninu Brekovského hradu stredovekým delom

Združenie na záchranu Brekovského hradu pripravilo na silvestrovský deň pre svojich priaznivcov a milovníkov turistiky výstup na hrad. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ združenia Stanislav Macinský, zraz je o 12:00 pri kostole v dedine, odkiaľ sa pôjde spoločne na hradný vrch. Sprievod bude pri výstupe podporovať živá hudba. Ide o tretí ročník silvestrovského výstupu. Na zrúcaninu hradu sa bude aj strieľať z makety stredovekého dela petardami. Vlani sa na túru vydali aj rodiny s malými deťmi, najmenší účastník mal okolo dvoch rokov. Organizátori prišli v historických kostýmoch.