Sochy Rudolfa Uhra vystavené v Erdődyho paláci

Sochy Rudolfa Uhra vystavuje pri príležitosti 20. výročia umelcovej smrti bratislavská Zoya gallery sídliaca v Erdődyho paláci na Ventúrskej ulici. Výstava obsahuje diela zo všetkých období sochárovej tvorby a aj skice, kresby a malé plastiky, ktoré návštevníkom poodhalia pozadie tvorivého procesu autora. Na dnešnej tlačovej besede projekt predstavili kurátor výstavy Viktor Jasaň, riaditeľka Slovenskej národnej galérie a spoluautorka monografie o Rudolfovi Uhrovi Katarína Bajcurová a riaditeľ Erdődyho paláca Róbert Mamrilla. Diela si verejnosť môže pozrieť na požiadanie od pondelka do piatka od 10:00 do 16:00 až do 30. marca. Návštevu treba objednať deň vopred na číslach 0902 899 733, 0910 782 010 alebo 02/20 92 28 16.

Výstava predstavuje napríklad sochy zo 40. rokov z raného cyklu Zem a tiež monumentálne nefiguratívne kompozície zo 60. rokov inšpirované neokonštruktivizmom a minimalizmom. Zastúpené je aj tretie tvorivé obdobie, keď po prekonaní choroby pracoval za pomoci syna Michala. Vtedy vznikli pálené hliny. Rudolf Uher vstúpil na scénu slovenského sochárstva na začiatku 40. rokov minulého storočia. “Prišiel s úplne novou koncepciou sochárskeho tvaru založenou na gauguinovskej primitivizujúcej lyricko-poetickej vízii života. Pre slovenské sochárstvo otvoril cestu archetypu – pratvaru,” hovorí Katarína Bajcurová. Sochár, ktorý sa narodil v Lubine v okrese Nové Mesto nad Váhom, študoval niekoľko semestrov ako mimoriadny poslucháč na oddelení kreslenia a maľovania na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave u profesora Jozefa Kostku a absolvoval študijný pobyt v Paríži. Vystavoval v Kanade, Japonsku či USA. Sochárove diela galéria kúpila na aukcii a od jeho rodiny. Kurátor výstavy Viktor Jasaň potvrdil plány vystaviť zbierku v budúcnosti aj v Prahe. “Uher je umelec, ktorý sa spokojne môže prezentovať vonku, aby nás obhájil, že aj v čase opony sa u nás robilo dobré umenie.” Niektoré Uhrove plastiky sa stanú súčasťou galérie v Modre, o ktorú sa Zoya gallery rozšíri budúci rok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

New Frontiers – Art from New EU Member States

Dňa 2. marca 2004 privítala Národná galéria v Dubline umenie desiatich nových, pristupujúcich členských štátov Európskej únie na výstave, ktorá nesie názov New Frontiers – Art from New EU Member States. Výstavu formálne otvoril írsky minister umenia športu a turizmu v miléniovom krídle Národnej galérie Írska.

Galéria DIVYD sa predstavuje…

Na konci roku 2003 Galéria DIVYD sa pokúsila v jednom priestore vystaviť diela maliara Rudolfa Filu a sklárskeho umelca Pala Macha. Každý z nich tu prezentoval svoje vlastné diela a okrem toho vytvorili jednu sériu spoločných artefaktov.

Václav Cigler a jeho škola

Výstava je usporiadaná v spolupráci s Galériou Pokorná v Prahe, ktorá ju pripravila pre pražskú výstavnú sieň Mánes (jún 2003). Predstavuje dielo významnej osobnosti českého moderného výtvarného umenia doc. Václava Ciglera (1929) v kontexte jeho pedagogickej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave

Rudolf Fila – maliar

Rudolf Fila sa narodil 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. Absolvoval Školu umeleckého priemyslu v Brne (1950–1952) a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (1952–1958). V roku 1959 bol zamestnaný v Ústredí umeleckých remesiel v Bratislave, v rokoch 1960–1990 učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, v rokoch 1990–1992 viedol ateliér voľnej maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.