SNM sa už definitívne vysťahovalo z Hradného paláca

V najbližších týždňoch zamestná pracovníkov dvoch vysťahovaných múzeí vybaľovanie, ošetrovanie exponátov, ich digitalizácia a príprava nových výstavných projektov
Historické a Hudobné múzeum Slovenského národného múzea (SNM) už dokončili štvormesačné sťahovanie z Hradného paláca Bratislavského hradu, ktorý začali rekonštruovať. Napriek tomu, že sa do svojich priestorov vrátia až po roku 2010, exponáty počas obnovy hradu nezostanú v sklade a predĺžené prázdniny neplánuje ani personál.

Po náročnom premiestňovaní zbierkové predmety ošetria. Časť z nich sťahovalo SNM už počas počiatočných búracích prác na Hradnom paláci a aj keď boli odborne zabalené, zvýšená prašnosť zanechala stopy. Len vybaľovanie presťahovaných exponátov zamestná odborných pracovníkov múzeí do konca roka. “Nejde tu len o vybalenie zo škatúľ, o odlepenie pásky a izolačného materiálu, ale predovšetkým o nové uloženie exponátov, čo bude súbežne sprevádzať ich digitalizácia,” uviedol v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ SNM Peter Maráky.

Prioritou pracovníkov bude najneskôr 90 dní po presťahovaní do nových depozitárov v ďalších prevádzkach SNM urobiť generálnu revíziu zbierkových fondov. “Znamená to fyzické kontrolovanie a inventarizovanie vyše 300 000 kusov zbierkových predmetov, čo je pre kolektív, ktorý nemá viac ako 50 zamestnancov, pomerne náročná práca,” hovorí ďalej Maráky. Každý zo zbierkových predmetov zároveň odfotografujú alebo naskenujú, čo umožní vytvoriť ich elektronickú evidenciu. V ďalších rokoch opatria všetky predmety elektronickými čipmi, ktoré budú mať okrem evidenčnej aj bezpečnostnú funkciu. Práve digitalizácia zbierok otvorí priestor pre virtuálne projekty. Už v súčasnosti ponúka SNM na svojej internetovej stránke prehliadku výstavy v Hradnom paláci, ktorú muselo pre rekonštrukciu odinštalovať. V budúcnosti chce múzeum virtuálne prezentovať také zbierky, ktorých inštalovanie je náročné a mohlo by poškodiť originály, alebo tie, čo sa už nevmestili na výstavu.

Rekonštrukciou Hradného paláca sa dve prevádzky SNM vzdali na štyri roky výstavnej plochy 4 500 m2. V súčasnosti čiastočne využívajú priestory ďalších pobočiek národného múzea v Bratislave i mimo hlavného mesta. Projekty Historického múzea Ako sme žili? Slovensko v 20. storočí a Théby, mesto bohov a faraónov aktuálne hostia Prírodovedné múzeum na Vajanského nábreží a Výstavný pavilón Podhradie na Žižkovej ulici v Bratislave. V sídelnej budove na nábreží prezentujú aj expozíciu Hudobného múzea, venovanú storočnici Eugena Suchoňa. Tieto prehliadky zaznamenali enormný nárast návštevnosti. Maráky to však nevie jednoznačne pripísať dočasnej uzávierke Hradného paláca, pretože ide o výpravné a nosné projekty výstavnej sezóny. “Výstava o Thébach má návštevnosť 25 000 a výstava o 20. storočí až 40 000 ľudí, čo sú rekordné hodnoty. Stále to však nie sú čísla, ktoré by mohli konkurovať Bratislavskému hradu, ktorý je z hľadiska návštevnosti i cestovného ruchu nezastupiteľný – jeho géniu loci, lokalite a výhľadu na územia štyroch štátov môže máločo konkurovať,” priznáva Maráky.

Výstavnú činnosť na Bratislavskom hrade – najmä pod Hradným palácom a v priestore pod Čestným nádvorím – obnovia v septembri tohto roka. Návštevníci budú môcť naďalej navštevovať expozíciu o dejinách a budúcnosti hradu. SNM tu okrem doterajších archeologických a umelecko-historických nálezov z posledných 50 rokov vystaví aj nové poznatky a projekty Bratislavského hradu, ktoré naznačia, ako bude vyzerať po obnove. Už v auguste by sa mala na západnej terase hradu, kde majú kancelárie poslanci Národnej rady SR, konať výstava Magická osmička v slovenských dejinách, venovaná historickým udalostiam v rokoch 1848, 1918, 1938, ďalej 1948 a 1968. V bašte Luginsland za bývalou hradnou vinárňou na prelome septembra a októbra v Bratislave po prvýkrát sprístupnia Košický zlatý poklad, ktorý obsahuje vyše jedenásť kilogramov zlata.

Premiéra v priestoroch zrekonštruovaného Hradného paláca bude po roku 2010 patriť prvej celonárodnej expozícii klenotnicového typu o Slovensku a Slovákoch. Po obnove bude SNM naďalej využívať rovnaké priestory ako doteraz – druhé, tretie, štvrté poschodie Hradného paláca a klenotnicu – avšak zmení sa ich funkcia. Na základe požiadavky správcu, teda Kancelárie NR SR, sprístupnia verejnosti celý Hradný palác. “Napríklad na štvrtom poschodí boli doposiaľ naše pracovne, laboratória, ateliéry, kancelárie a depozitáre. Po obnove sa zmenia na kultúrno-výchovné priestory, kongresové sály, učebne, cvičebne, priestory pre workshopy a podobne,” hovorí Maráky. Svoju tezauračnú, dokumentačnú a výskumnú činnosť presunú Historické a Hudobné múzeum do iných priestorov, najmä na severné hradby Bratislavského hradu a do novozískaných depozitárnych priestorov, ktorých miesto SNM z hľadiska ochrany nezverejní.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. SNM sa už definitívne vysťahovalo z Hradného paláca

    Hlavne ze sa pan generalny Maraky vyzna. Keby sa naucil radsej pocitat minuty a hodiny a ne len co mu z coho kvapne. Po dvoch rokoch by som chcel urobit odpocet co z tych pindov urobili.

  2. Re: SNM sa už definitívne vysťahovalo z Hradného paláca
    Kritizovat by vedel kazdy. A hlavne iba tak nadavat bez toho aby uviedol fakty…

  3. Re: SNM sa už definitívne vysťahovalo z Hradného paláca
    Dve vystahovane muzea
    Historické múzeum spravuje takmer 250 000 zbierkových predmetov z oblasti národných dejín, výtvarného umenia a kultúry, tradičných i umeleckých remesiel, numizmatiky, etnografie, vojenstva, hospodárstva, dejín zahraničných Slovákov, chorvátskej kultúry na Slovensku a mimoeurópskych kultúr. Viaceré zbierky múzea sú najväčšie na Slovensku (numizmatika, historický a ľudový textil, sklo a keramika, militárie, remeslá, historické tlače, sakrálne a ľudové výtvarné umenie). Zbierkové predmety boli v posledných rokoch uložené do špecializovaných depozitárov podľa druhu materiálu.

    Zbierkový fond Hudobného múzea tvorí vyše 200 000 položiek. Nachádzajú sa v ňom vzácne notové tlače domácej i zahraničnej proveniencie, zbierky hudobnín získané z chórov farských a kláštorných kostolov,( napr. kláštora uršulínok v Bratislave, farských kostolov v Trenčíne, Švedlári, Modre, Pruskom, Dubnici nad Váhom). Z fondov osobností a inštitúcií možno spomenúť časť fondu skladateľky a klaviristky Ľ. Zamoyskej, vydavateľa hudobnín a tlačiara G. Heckenasta a pramene k činnosti spevokolov na Slovensku.

    celkovo takmer 450000 kusov

    od roku 2001 za sedem rokov sme urobili reviziu 150000 kusov

    ostava 300000 kusov

    to je dalšich 14 rokov a nie štyri

    okrem toho podla zakona nad 50 000 kusov zbierkových predmetov sa musí revízia uskutočniť v úplnosti každých sedem rokov

    nesplnili sme literu zakona doteraz a nesplnime ani teraz

    a to nas budu buzerovat aby sa to urobilo co je hola nemoznost

    lahsie je kecat ako poznat situaciu ale to by zo SNM nesmeli odchadzat spickovi muzejnici

    pan generalny sa aj so svojou suitou tak narobi, ze budu musiet dostat mimoriadne odmeny, zatial co ritovali si zasluzia iba ten debilny clanok

    podla tvojej reakcie harp dufam ze nam odporucis aby sme napisali staznost a dozadovali sa uverejnenia opravy

    dopredku dakujeme

  4. Re: SNM sa už definitívne vysťahovalo z Hradného paláca
    Tvoja odpoved je dobra. Takto to mohlo vyzerat uz v prvom prispevku. Ja sa mozem vyjadrit k problemu inventarizacii a revizii. Je uplne jasne ze vatsina muzeii na Slovensku v tejto oblasti porusuje zakon. Nie je mozne dosledne inventarizavat zbierky starym sposobom. Ako tento problem zacat riesit skusme rozobrat tu:

    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=42010

Comments are closed.