SNG spúšťa projekt Digitálna galéria

Špecializované digitalizačné pracovisko vznikne na Zvolenskom zámku

Slovenská národná galéria bude digitalizovať zbierky galérií. Po dlhej príprave spúšťa projekt Digitálna galéria. Umožnil to podpis zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na uskutočnenie aktivít projektu Digitálna galéria. Zmluvu podpísalo ministerstvo kultúry v zastúpení Úradu vlády SR so Slovenskou národnou galériou 24. januára. Ako ďalej agentúru SITA informovala hlavná manažérka projektu Mária Bohumelová, do projektu Digitálna galéria je zapojených 18 galérií na Slovensku a za približne tri a pol roka sa v ňom zdigitalizuje 110 tisíc diel výtvarného umenia pre propagačné, vzdelávacie, výskumné, výstavné a ochranné účely. Vznikne tiež digitalizačné pracovisko a vytvorí sa 12 nových pracovných miest, ktoré budú udržateľné aj po skončení projektu.

Digitálna galéria je jedným z národných projektov Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritnej osi 2 "Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry". Jeho hlavnými cieľmi je vybudovanie špecializovaného pracoviska pre digitalizáciu výtvarného umenia (vrátane unikátneho reštaurátorského ateliéru), rozšírenie informačného systému pre správu zbierok galérií a digitalizácia podstatnej časti zbierok slovenských zbierkotvorných galérií.

SNG získa pre projekt, ktorý potrvá do 30. júna 2015, nenávratný finančný príspevok vo výške necelých 15,5 milióna eur na základe financovania z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. "Projekt je prirodzeným pokračovaním aktivít Slovenskej národnej galérie v tejto oblasti, za ktoré jej porota súťaže Cena ITAPA 2011 v kategórii Zlepšovanie procesov udelila tretiu cenu a ocenila profesionálny prístup k digitalizácii výtvarných diel, flexibilný spôsob evidencie a možnosť sprostredkovať údaje tretím stranám a službám," uviedla ďalej Bohumelová. Doterajšie výsledky národnej galérie v digitalizácii sú prístupné na webstránke http://www.webumenia.sk/.

Špecializované digitalizačné pracovisko vznikne na Zvolenskom zámku, ktorý je v správe SNG. Diela sa budú nielen digitalizovať ale aj ošetrovať a reštaurovať v objekte zámku známom ako Kapitánsky dom, ktorý na tento účel zrekonštruujú. "Okrem špeciálnych skenerov určených na digitalizáciu diel výtvarného umenia sa bude v objekte unikátny reštaurátorský ateliér využívajúci najmä nedeštruktívne technológie a metódy, komora na fumigáciu zbierkových predmetov a dočasné lokálne úložisko na ukladanie skenov a ďalšieho digitálneho obsahu," informovala ďalej SNG. Digitalizačné pracovisko na Zvolenskom zámku bude slúžiť nielen národnej galérii, ale aj ďalším galériám a pamäťovým inštitúciám.

Digitalizácia zahŕňa celý rad aktivít – od základného ošetrenia, cez skenovanie a fotografovanie až po úpravu a uloženie výsledného digitálneho obsahu. Digitalizovať sa bude nielen na Zvolenskom zámku, ale s pomocou mobilného skenera aj v ďalších zapojených galériách. Okrem digitalizácie skenovaním, ktorá sa používa na obrazy, kresby, grafiky a fotografie sa bude využívať aj profesionálna strednoformátová digitálna zrkadlovka. Budú sa ňou snímať objekty ako sochy a predmety úžitkového umenia.

"Výsledkom digitalizácie budú vysoko kvalitné digitálne snímky, umožňujúce reprodukovať výtvarné dielo 1:1," uviedla ďalej hlavná manažérka projektu Mária Bohumelová. Digitálne snímky umeleckých diel sa dajú využiť viacerými spôsobmi – na popularizáciu umenia napríklad na webstránkach galérií, na vzdelávacie aktivity a v budúcnosti by mali nahradiť na výstavách originály, ktorých prevoz je príliš drahý a sú tiež citlivé na prevoz.

O projekte bude v krátkom čase informovať samostatná webstránka. Viac informácií o projektoch prioritnej osi 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry a obnova ich národnej infraštruktúry nájdete na stránke http://opis.culture.gov.sk/

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Kapitánsky dom, ZV zamok –

    Kapitánsky dom, ZV zamok – buduce digitalizacne pracovisko….   vyzera to ze to uz co chvila aj dokoncia – nema o tom niekto nejake cerstve info? resp. o celom projekte digitalizacie. ta samotna oprava kapit.domu ma az tak netrapi, aj ked to moze byt tiez zaujimave.

     

    clanok z OKT´2012: http://www.teraz.sk/regiony/digitalizacne-pracovisko-sng-sa-bude-n/24447-clanok.html

    “digitalizačné pracovisko bude obsahovať niekoľko logicky prepojených prevádzok: skenovaciu miestnosť, kancelárie postprocesingu, fumigačnú komoru, depozitárne priestory na dočasné uloženie zbierkových predmetov a reštaurátorsko-konzervačné pracovisko”

    “Projekt Digitálna galéria sa v súčasnosti realizuje na troch miestach súbežne, a to v SNG, v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici a v Galérii mesta Bratislavy, kde sú nainštalované veľkorozmerné skenery, ktorými sa už v plnej miere digitalizujú zbierkové predmety.
    Národný projekt Digitálna galéria je súčasťou Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritná os 2. Do projektu je zapojených ďalších 17 galérií z celého Slovenska. Do konca roku 2015 sa zdigitalizuje 110.000 zbierkových predmetov výtvarného umenia,…”

     

    1.foto – aktual pohlad zvonku

    2.foto – maj 2005

     

Comments are closed.