Slovenský výtvarník má úspech na benátskom bienále

Britský denník Guardian ho označil za jeden z pavilónov, ktorý by návštevník 53. Bienále v Benátkach nemal vynechať. Americký Washington Post jeho popisom začína odpoveď na otázku o podobách súčasného svetového umenia.

Slovenský výtvarník Roman Ondák, ktorý tento rok vystavuje v spoločnom českom a slovenskom pavilóne, sa teší neobyčajnej pozornosti a kladnej kritike. Pre tohoročné bienále vytvoril sochársku inštaláciu Loop, ktorá presne vystihuje hlavnú tému celého podujatia, ktorou je Making Worlds, teda Vytváranie svetov.


Podľa denníka Mladá fronta Dnes Roman Ondák vo svojej expozícii vytvoril dokonalý paralelný svet, v ktorom demonštruje vzťah medzi skutočnosťou a umením. “Lesopark medzi výstavnými pavilónmi so všetkou jeho zeleňou, krami, stromami, cestičkami, teda túto realitu Ondák presunul dovnútra pavilónu s tým, že vytvoril jeho presnú repliku. Môžeme to chápať aj ako kontinuálne pokračovanie exteriéru v interiéri vyhradenom pre umenie. Chodník vedúci k pavilónu bez akéhokoľvek náznaku zmeny situácie prechádza na jednej strane do budovy, pokračuje cez ňu a na druhej strane z nej vychádza,” cituje český denník kurátorku Ondákovej výstavy Kathrin Rhombergovú. Bez umeleckej manipulácie tak Ondák “preklopil” vonkajší svet v umelecký. V benátskom Giardini di Castello zmnožil realitu a dovnútra bielej kocky výstavného priestoru českého a slovenského pavilónu “zasadil” vonkajší svet.


Žilinský rodák Roman Ondák, pokračuje MF Dnes, je považovaný za jedného z najznámejších slovenských umelcov. Vystavoval už v londýnskom múzeu Tate Modern a v newyorskom Múzeu moderného umenia. Na benátskom bienále sa zúčastnil už pred šiestimi rokmi, v rokoch 1996 a 2000 sa objavil aj na prehliadke Manifesta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kniha/objekt. Objekt/kniha

Zámer výstavy:
Zmapovanie a prezentácia fenoménu knihy v dejinách slovenského výtvarného umenia v druhej polovici 20. storočia. Výstava prezentuje podoby knihy v rôznorodých autorských pozíciách : kniha – objekt, kniha v inštaláciách, autorská a interpretovaná kniha, vo všeobecnosti knihu ako objekt záujmu vizuálnych umelcov.

Tate Modern ponúka výstavu k storočnici futurizmu

Umenie nemusí byť nič než násilie, krutosť a nespravodlivosť, vyhlásili zakladatelia avantgardného umeleckého smeru futurizmus vznikajúceho pred 100 rokmi a oslavovaného na veľkej výstave, ktorú otvoria 12. júna v Londýne. Výstava v britskom národnom múzeu moderného umenia Tate Modern sa začína manifestom talianskeho básnika Filippa Marinettiho z roku 1909, ktorý vytýčil ambíciu futurizmu odstrániť staré a predznamenať nový úsvit v umení oslavujúcom dynamizmus moderného mestského života.

Leonardo – Frank Zöllner

Leonardo da Vinci maliar, vynálezca, vedec a spisovateľ, ktorý je považovaný za génia renesančnej doby.
Vytvoril množstvo zaujímavých kompozícií, experimentoval s maliarskymi technikami, s výrazovými prostriedkami a dámam na obrazoch dával záhadný úsmev, ktorý fascinuje dodnes. Medzi jeho najznámejšie diela patrí freska Posledného súdu v Miláne, obrazy Mony Lisy, Dámy s hranostajom a ilustrácie k príbehom Nového zákona zo života Ježiša Krista. Leonardo ako jeden z mála kládol veľký dôraz aj na kresbu – disegno, ktorá bola považovaná za najvyššie umenie, a ktorého bohatá zbierka sa nám zachovala.

Monty Python ponúka prechádzku po Tate Modern

Nedávno sa Michael Palin zapojil do kampane na internetovú podobu londýnskej galérie moderného umenia Tate Modern. Explore Tate Modern je novým prírastkom webovej stránky www.tate.org.uk, ktorá ponúka kompletnú virtuálnu prechádzku galériou, jednou z najprestížnejších na svete.

Václav Cigler a jeho škola

Výstava je usporiadaná v spolupráci s Galériou Pokorná v Prahe, ktorá ju pripravila pre pražskú výstavnú sieň Mánes (jún 2003). Predstavuje dielo významnej osobnosti českého moderného výtvarného umenia doc. Václava Ciglera (1929) v kontexte jeho pedagogickej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave