Slovenský filmový ústav zdigitalizoval 579 filmových objektov

Obrázok k článku

Digitalizačné pracovisko Slovenského filmového ústavu (SFÚ) zdigitalizovalo od začiatku svojej prevádzky 579 filmových objektov. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali predstavitelia SFÚ. Ako uviedli, zdigitalizované tituly majú rozlíšenie 2K, pričom 535 je spravodajských materiálov, 12 hraných, dva dokumentárne a 30 animovaných. „Projekt digitálnej audiovízie beží. Pre mňa je tento projekt veľmi dôležitý a zásadný, pretože dáva šancu udržať Slovenský filmový ústav v reálnej kondícii, pretože médium 35-milimetrových filmov je viac-menej na ústupe. Je to projekt obnovy, záchrany a poskytovania audiovizuálneho dedičstva,“ uviedol na besede generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.

 

Počas konferencie manažér kvality a kontroly SFÚ Peter Csordás priblížil, že v súčasnosti pracujú na reštaurovaní a digitalizácii rozprávky Soľ nad zlato (1982) režiséra Martina Hollého. Okrem toho prezradil, že pracovníci laboratórií, ktorí pracujú na tri zmeny, sa postupne začínajú viac zameriavať na animované snímky. Pri reštaurovaní archívnych titulov sa navyše snažia zachovať zhodu s originálnym filmom, a preto spolupracujú priamo s kameramanmi. Na reštaurovaní snímky Chodník cez Dunaj (1989) sa napríklad podieľal jeho kameraman Vladimír Holloš.

 

Digitalizačné pracovisko SFÚ, ktoré sa nachádza v suteréne bratislavského Kina Lumiere, začalo svoju prevádzku vlani. Jeho vybudovanie bolo súčasťou národného projektu Digitálna audiovízia, ktorý má za cieľ sprístupniť a uchovať takmer 59-tisíc kultúrnych zvukových a zvukovo-obrazových objektov. Okrem pracoviska SFÚ sa na tom podieľa aj zariadenie Rozhlasu a televízie Slovenska, pričom SFÚ má v rámci projektu zdigitalizovať tisíc a RTVS takmer 58-tisíc kultúrnych objektov. Ako prezradila hlavná projektová manažérka Martina Polčíková, počet objektov, ktoré obe zariadenia doteraz zdigitalizovali, predstavoval k 31. marcu 49-tisíc kusov, čiže 83,4 percenta.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Geografický ústav SAV chce zachrániť chátrajúce objekty

4. júna 2008- O záchranu chátrajúcich objektov na Slovensku, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva, sa snažia geografi zo Slovenskej akadémie vied (SAV) svojim projektom Integrovaný prístup k záchrane kultúrneho dedičstva a udržateľnému regionálnemu rozvoju. Informoval o tom Mikuláš Huba z Geografického ústavu SAV na dnešnej tlačovej besede.