Slovensku stále chýba múzeum zločinov komunizmu

Obrázok k článku (bbdieceza.sk)

Slovensku chýba podľa Fóra kresťanských inštitúcií (FKI) Múzeum zločinov komunizmu. FKI to pripomína pri príležitosti prvého výročia od spustenia diskusie o jeho potrebe. Vlaňajšia výzva podľa jeho zástupcov bola impulzom pre viaceré aktivity, ktoré sú spojené so snahou zriadiť takéto múzeum. V porovnaní s okolitými krajinami zatiaľ Slovensko inštitúciu tohto typu nemá.

Podľa predsedu FKI Františka Neupauera na prvom mieste je úcta voči ľuďom, ktorí trpeli v čase totalít, no je rovnako vecou spravodlivosti nazvať komunistickú totalitu jej pravým menom a zriadiť inštitúciu, ktorá by pripomínala zločiny komunizmu. Fórum podľa jeho slov začalo verejnú diskusiu o potrebne múzea 25. novembra 2010 (v deň výročia prepustenia politických väzňov v Československu). Od toho momentu prejavila o zámer zriadiť múzeum premiérka SR Iveta Radičová. Výzva sa tiež stala impulzom pre viacerých občianskych aktivistov i vládu SR.

Iniciatíva FKI vyprovokovala myšlienku zriadiť Múzeum 17. novembra. Zatiaľ má podobu staveniska v centre hlavného mesta. Predsedníčka vlády SR prišla so snahou zriadiť múzeum v priestoroch novej budovy Úradu vlády SR. V konečnom dôsledku sa však v súčasnosti ráta iba s predstavou zameranou viac na archiváciu cez spoluprácu Ministerstva kultúry SR a Ústavu pamäti národa bez partnerstva s občianskym sektorom. Chýba didaktický rozmer múzea. „Sme presvedčení, že vďaka záujmu občianskych aktivistov sa postupne budú aj na Slovensku lokálne vytvárať miesta pripomínajúce hrôzy totalít. Veríme, že táto občianska angažovanosť pomôže uchovať tragické miesta pamäti, a tak uchovať pamäť národa a zabrániť návratu totalít,“ uviedol Neupauer.

Fórum kresťanských inštitúcií bude sledovať tento stav a možné riešenia s cieľom podporiť zriadenie celonárodného Múzea zločinov komunizmu na Slovensku. Zároveň však ďakuje všetkým tým, ktorí prežili utrpenie v čase (nielen) komunistickej totality a uistiť ich, že v našich očiach ich utrpenie a zápas neboli márne.

FKI zároveň vyzýva všetkých, ktorí vedia o tragických miestach pamäti vo svojom okolí, alebo vlastnia predmety pripomínajúce obdobie komunistického teroru (dokumenty, samizdaty, predmety vyrobené vo väzení a podobne), nech o tom informujú na e-mailovej adrese muzeum@fki.sk.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Odpovede

  1. Slovensku k uplnej

    Slovensku k uplnej dokonalosti uz skutocne chyba len muzeum zlocinov komunizmu. Len neviem preco by sa malo viazat na 17. november. Pan Frantisek Neupauer, pokial si nenechava zverejnovat maturitnu fotku, o hrozach totality vie trt a dva orechy. Lenze jeho osvedcene frazy su vodou na mlyn vynosnemu zobu, nad ktorym ma gesciu Nadácii Konrada Adenauera. Vobec mu nevadi, ze všetci bývalí a súčasní komunisti na čele so Schusterom, Migašom, cez Kukana, Fica az po Gasparovica hovoria “vitazstvo je nase” – a majú pravdu.

    Muzeum venovane rokom totality je a este dlho bude “na dobrej ceste”. Nielen preto, ze to nasi papalasi nikdy nedovolia ale aj preto, ze by ste tam mohli najst svojho tatka, mamku, stryka alebo deda a to by sa vam urcite nepacilo.

    Galeria slavy Muzea komunizmu – zamietnuty navrh (s laskavou vypomocou http://www.oks.sk/section.php?okstranka):

Comments are closed.