Slovensko-poľský seminár o rozvoji cestovného ruchu

STARÁ ĽUBOVŇA 19. mája (SITA) – Trojdňový poľsko-slovenský seminár Historické a kultúrne dedičstvo ako kapitál rozvoja cestovného ruchu v prihraničných regiónoch sa začne v piatok v Ľubovnianskych kúpeľoch pri Novej Ľubovni. „Cieľom seminára je nielen zhodnotiť doterajšiu spoluprácu kultúrnych inštitúcií so subjektmi cestovného ruchu, ale aj nájsť nové možnosti pre ďalší rozvoj,“ uviedla pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Vieme, že keď k nám príde viac turistov, máme z toho aj finančný efekt a peniaze môžeme vložiť i do vydania publikácií, či do odbornej činnosti, doplnila M. Pavelčíková. Kultúrne a historické pamiatky sú podľa nej v cestovnom ruchu ešte stále málo využívané.Seminár je súčasťou projektu s rovnakým názvom, financovaným z grantu programu Phare CBC pre cezhraničnú spoluprácu medzi Slovenskou a Poľskou republikou. Do projektu sú zapojené múzeá z Bardejova, Kežmarku, Popradu, Starej Ľubovne v Prešovskom kraji a múzea zo Zakopaného, Niedzice, Noweho Saczu a Krosna v Malopoľskom vojvodstve. V rámci projektu osem múzeí už vydalo spoločný propagačný materiál „Múzeá bez hraníc“, s ktorým sa spoločne predstavili na veľtrhu cestovného ruchu v Krakove. V rámci projektu získalo Ľubovnianske múzeum kvalitnú audiovizuálnu techniku, ktorá bude slúžiť návštevníkom hradu Ľubovňa počas letnej sezóny.
Počas troch dní odznejú prednášky odborníkov z cestovného ruchu a múzejníctva o možnostiach využitia kultúrneho dedičstva a zatraktívnenia jednotlivých expozícií, ktoré by prilákali viac návštevníkov. Želaním riaditeľky Ľubovnianskeho múzea je aspoň priblížiť sa návštevnosťou hradu Niedzica v Poľsku, ktorý ročne navštívi približne 270 000 návštevníkov. Hrad Ľubovňa navštívi ročne vyše 60 000 návštevníkov.

(SITA, ro;zd), 0281

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na prilákanie návštevníkov samotné expozície nestačia

29. januára 2005 (SITA) – Múzeum v Kežmarku zaznamenalo v minulom roku takmer 38-percentný nárast návštevnosti. Kým v roku 2003 si expozície Múzea pozrelo takmer 31 600 návštevníkov, v minulom roku ich už bolo vyše 43 500. Najväčší záujem z jednotlivých expozícií púta už tradične Kežmarský hrad. K zvýšeniu návštevnosti v minulom roku prispeli najvýraznejšie “podujatia, ktoré robíme na hrade,” uviedla pre SITA riaditeľka Múzea Erika Cintulová. K najzaujímavejším patrili nočné prehliadky hradu, či divadelné predstavenia, ktoré priblížili dejiny hradu a regiónu.

Hrad má nové osvetlenie od prezidenta Schustera

STARÁ ĽUBOVŇA 12. júna 2004 (SITA) – Dominantu Starej Ľubovne – hrad Ľubovňa bude od dnešného dňa zvýrazňovať nové nočné osvetlenie. Aj keď je osvetlenie hradu funkčné už od polovice mája, s jeho zapnutím čakali na prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý sa chcel osobne zúčastniť na dnešnej akcii. Odcestoval však na pohreb bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, preto hrad rozsvietia bez jeho prítomnosti.