Slovensko – prírodný klenot v srdci Európy

Obnova.sk Foto

Slovensko – prírodný klenot v srdci Európy, neveľká krajina, rozprestierajúca sa medzi Tatrami a Dunajom. Krajina, ktorá zaberá celkom nepatrnú čiastku povrchu súše planéty Zem. Na ploche necelých 50 000 štvorcových kilometrov je však sústredené nepreberné množstvo obdivuhodných prírodných výtvorov, mimoriadne pestré pôvodné rastlinstvo a bohaté živočíšstvo. VÝCHODOSLOVENSKÉ MÚZEUM V KOŠICIACH
Miesto: Námestie Maratónu mieru 2
Trvanie výstavy od 12.2. – 6.6.2004
Autori scenára : RNDr. Jana Uhlířová a RNDr. Anna Ďurišová s kolektívom
Komisár výstavy: RNDr. Rudolf Ďuďa, CSc

Obnova.sk Foto

Žírne nížiny a nivy riek s luhmi, pestrofarebnými lúkami a zrkadlami vodných plôch sa striedajú s malebnými pahorkatinami. Tie sa znenazdajky dvíhajú do vrchovín a hornatín ovenčených lesmi a vyzdobených monumentmi skalných brál či bizarných vápencovo-dolomitových útvarov. Smerom na sever priberajú horstvá karpatského oblúka na výške a mohutnosti, až napokon dosahujú svoj vrchol v majestáte Vysokých Tatier – veľhôr, i keď patriacich k najmenším na svete.

Útroby hôr ukrývajú skvosty neživej prírody, jaskynné priestory s nenapodobiteľnou výzdobou, vzácne minerály, ale aj skameneliny, ktoré sú nemými svedkami dávnych dôb minulých. Romantické zákutia lužných lesov, porasty rozvoľnených dubín, dubohrabín, majestátnych bučín, tmavých a tak trocha záhadných smrečín, spoločenstiev kosodreviny, alpínskych holí a bralnatých vrcholov – to všetko je rámec pre rastliny tých najrozmanitejších tvarov a farieb, ale aj prostredie pre život najrozmanitejších živočíchov. Nájdeme ich v zemi, a na jej povrchu, vo vode i vo vzduchu, sú celkom maličké, ale aj úctyhodných rozmerov.
Výstava, ktorú ponúkame do Vašej pozornosti, je výsledkom spoločnej odbornej aktivity prírodovedných pracovníkov viacerých múzeí Slovenska. Projekt bol zrealizovaný za finančnej podpory programu Pro Slovakia. Zámerom výstavy je prezentovať krásy a vzácnosti prírody Slovenska predovšetkým prostredníctvom bohatých zbierkových fondov múzeí. Našou snahou je upozorniť širokú verejnosť na nezastupiteľnosť múzeí pri zhromažďovaní a ochrane prírodného a kultúrneho dedičstva a zdôrazniť celospoločenskú potrebu vytvorenia dôstojných podmienok pre ich existenciu.

Obnova.sk Foto

Na výstave je prezentovaných vyše 500 zbierkových predmetov s množstvom botanických preparátov v diaramach. Niektoré z nich sú jedinečné v zbierkach múzeí. Z paleontologických zbierok má svoje ojedinelé postavenie nález sépie, nového druhu terciérnej žaby z Devínskej Kobyly, kostí tuleňov, hlava nosorožca a pod. Prehistorický svet je doplnený obrazmi od Z. Buriana, originálmi, ktoré zobrazujú život neandertálca. Zvláštnosťou súčasnej našej fauny je vypreparovaná hlava losa a minerály, ktoré boli po prvýkrát opísané z územia Slovenska. Na výstave spolupracovalo 10 múzeí. Zbierkové predmety pochádzajú zo 7 slovenských múzeí a na scenári pracovalo 19 odborných pracovníkov. Východoslovenské múzeum v Košiciach je po Bratislave a Martine tretím miestom prezentácie výstavy. Počas trvania výstavy v Košiciach budú prebiehať raz za 2 –3 týždne ekologicko-výchovné programy s prezentáciou jednotlivých chránených krajinných oblastí Slovenska. Výstava je vhodným doplnkom výučby prírodopisu na základných a stredných školách.

RNDr.Rudolf Ďuďa,CSc

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ekovýchovný program BOCIAN – výstava detských prác

Výstava je zavŕšením aktivít kolektívu pracovníkov prírodovedného oddelenia Východoslovenského múzea so školami na Slovensku realizovaných v rámci trojročného ekovýchovného programu. V rámci tohto programu, ktorý podporila Lichtenštajnská nadácia CICONIA, boli realizované výstavy, vedomostné súťaže a kvízy, športové zápolenia, besedy a iné stretnutia s mládežou.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.