Slovensko má najkrajšiu rytú známku v Európskej únii

Známka k 400. výročiu Žilinskej synody (www.pofis.sk)

Poštová známka k 400. výročiu konania Žilinskej synody vyhrala prvé miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie Grands Prix de l’Art Philatélique. O víťazstve rozhodla cez víkend odborná porota v Bruseli. Známka vyšla v exkluzívnej hárčekovej úprave v limitovanom náklade 60-tisíc kusov. Autorom výtvarného návrhu je Dušan Kállay a autorom oceľorytiny Martin Činovský.

Vzhľadom na skutočnosť, že sa Žilinská synoda konala pod záštitou uhorského palatína grófa Juraja Thurzu z Betlanoviec, stúpenca reformácie augsburského smeru, aj dizajn poštovej známky je prispôsobený týmto historickým reáliám. Obsahuje umelecky stvárnený hlavný obraz z takzvaného Thurzovho oltára, ktorý si dal palatín vyhotoviť do kaplnky svojho hradu na Orave. Oltár neskôr preniesli do evanjelického kostola v Necpaloch, kde sa nachádza dodnes.

Unikátny neskororenesančný oltár, nazývaný Speculum Justificationis, pochádza z roku 1611. Namaľoval ho nemecký maliar Paul Juvenel starší podľa staršej grafickej predlohy norimberského rytca Josta Ammana. Komplikovaná kompozícia obrazu je vizualizáciou kľúčových vieroučných otázok. Zobrazenými motívmi a nápismi v jednej kompozícii interpretuje tézy o ospravedlnení hriešneho človeka pred Bohom v protestantskom ponímaní.

O poštovej známke sa začalo hneď po jej vydaní hovoriť vo filatelistickej obci ako o najkrajšej známke desaťročia alebo najkrajšej slovenskej známke vydanej po roku 1993. Koncom minulého roka získala dve ceny ministra dopravy a získala aj ocenenie generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, Krištáľovú známku za najkrajšiu známku roka. Bruselský starosta Freddy Thielemans odovzdá cenu zástupcovi Slovenskej pošty, a. s. koncom septembra v Maximiliánovej sále bruselskej radnice za účasti významných osobností politickej, kultúrnej a filatelistickej verejnosti.

Informovala Bela Lisáková zo Slovenskej pošty, a. s. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať 20 známok

Bude medzi nimi aj Valentínska známka, Veľkonočný baránok alebo Vianočná známka – Traja králi
BRATISLAVA 29. augusta (SITA) – V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať dvadsať známok, informovala agentúru SITA vedúca odboru komunikácie Bela Lisáková. K známkam vychádzajúcim pri príležitosti tradičných sviatkov budú patriť Valentínska známka, Veľkonočný baránok, Vianočná známka – Traja králi a známka vydaná ku dňu poštovej známky.

Odpovede

  1. Jsem to na daném odkazu

    Jsem to na daném odkazu hledala – danou reportáž, ale nenašla. Mohu poprosit o podrobné instrukce, kde přesně je reportáž umístěná.

Comments are closed.