Slovensko a jeho kultúra – jednota z rozmanitosti

Obnova.sk Fotografia

Kultúrne osobitosti tradičných regiónov Slovenska
Veci okolo nás sme v istom zmysle my sami. Veci, ktoré hovoria za nás a rozprávajú o nás. Veci, ktoré sme zdedili po predkoch. Ku každej z nich sa viaže príbeh, spomienka, udalosť, história. Pomáhajú nám zorientovať sa a pochopiť odkiaľ pochádzame a odkiaľ prichádzame.
Aby sme sa presvedčili, že sme, kto sme a že sme tam, kam patríme.
Často rozprávame o multikultúrnosti Slovenska, ale iab zriedka sa zamýšľame na tým kde sú jej pramene. Kde sa vzala rozmanitosť krojov, piesní, detských veršovaniek, ale aj mýtov pretavených do rozprávok. Veď aj každá dedina má tie svoje. Trochu odlišné od tých ostatných z blízkeho i ďalekého okolia a trochu na ne podobné. Výstava SLOVENSKO A JEHO KULTÚRA – JEDNOTA Z ROZMANITOSTI je určená pre široké spektrum návštevníkov. Domácim pomôže lepšie spoznať seba a svoju vlasť a zahraničným uľahčí získať ucelený kultúrno-historický obraz Slovenska. Expozícia sprístupňuje súbor vybraných historických a kultúrnych pamiatok zo zbierok viacerých slovenských múzeí.

Obnova.sk Fotografia

Umožňuje návštevníkovi získať obraz nielen o regionálnej rôznorodosti Slovenska, ale aj príčinách tejto rozmanitosti, či už prírodných, historických, etnických, hospodársko-sociálnych alebo kultúrnych.

Centrálna miestnosť je venovaná Bratislave. Návštevníkovi sa na veľkoplošných umeleckých fotografiách predstavia významné kultúrne a historické pamiatky a významné objekty hlavného mesta Slovenska. Krátky audiovizuálny program stručne poinformuje návštevníkov o Slovensku, Slovenskej republike a ich histórii.

Prehliadka pokračuje v dvoch líniách, ktoré zahŕňajú kultúru horských a podhorských oblastí Slovenska a kultúra nížinných oblastí Slovenska. Na výstave môže návštevník uvidieť naozajstné poklady. Okrem tých doslovných – Košický zlatý poklad a skupiny pokladov z Hronského Beňadiku, Modrého Kameňa a Horného Vadičova – je tu aj množstvo ďalších. Sú tu i iné poklady – výtvory remeselníkov i produkty ľudovej tvorivosti. Mnohé z historických pokladov sú vystavené vôbec prvý raz: najstaršia plastika na Slovensku – Leo Albus, rímska amfora, románsky architektonický fragment, germánsky kniežací hrob, baroková monštrancia, kalichy s emailovou výzdobou z 18. stor. , gotická plastika ale aj baroková plastika od D. Stanettiho, reliéf od G. R. Donnera. Sú tu vystavené najstaršie listiny: Zoborská listina z r. 1111. erbové listiny (okrem iných aj výtvarná vzácnosť – erbová listina Bratislavy) ale i také ojedinelosti ako je list bardejovským mešťanom od zbojníkov. V expozícii je sú vystavené aj výtvarné skvosty z obdobia nášho národného obrodenia – obraz Cyrila a Metoda od Jozefa Božetecha. Klemensa, podobizne Jána Francisciho a Amálie Francisci od Petra Michala Bohúňa.

Autori námetu a scenára expozície Mojmír Benža, Peter Maráky a Peter Slavkovský sa rozhodli usporiadať expozíciu takým spôsobom, aby návštevník vnímal jednotlivé časti expozície ako súčasť kultúrno-historického obrazu celého Slovenska. Tomuto zámeru sa prispôsobilo aj výtvarno-priestorové riešenie Jozefa Habodásza.

Expozícia upozorňuje zahraničných, ale i domácich návštevníkov, že doklady o kultúrnej histórii Slovenska, nie sú len v Bratislave a niekoľkých ďalších známych náleziskách. Usmerňuje pozornosť aj na zaujímavosti a najvýznamnejšie pamiatky, súbory, fondy a lokality v ostatných regiónoch Slovenska.

termín konania: 17.06.2004 – 31.12.2004

miesto konania: Budova Slovenského národného múzea, Harmincova sieň

autor: Mojmír Benža, Peter Maráky, Peter Slavkovský

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Začiatky Slovenského národného múzea

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť. Tieto úsilia vyvrcholili r.1908 otvorením prvej stálej expozície v Martine v budove postavenej z národnej zbierky. Múzeum si od začiatku budovalo zbierky archeologické, etnografické, historické, numizmatické, umeleckohistorické, výtvarné a prírodovedné.

Slovenské národné múzeum

Začiatky Slovenského národného múzea (SNM) sú spojené s úsilím slovenského národa o národnú emancipáciu a sebaurčenie. SNM nadväzuje na tradície Múzea Matice slovenskej a Múzea Národného domu v Martine, ktoré rozvíjala Muzeálna slovenská spoločnosť.