Slovensko je pripravené na EXPO Šanghaj 2010

Účasť Slovenska na EXPO Šanghaj 2010 bude úspešná a premietne sa do vysokej úrovne diplomatických, kultúrnych, obchodných i iných vzťahov, tvrdia zástupcovia organizátorov účasti SR na EXPO Šanghaj 2010 – Ivana Magátová, generálna komisárka účasti SR na EXPO Šanghaj 2010 a Roman Hrúzik, riaditeľ realizačnej agentúry EVKA. Slávnostný otvárací ceremoniál celej výstavy sa uskutoční 30. apríla o 20:15 miestneho času. Pavilón Slovenskej republiky slávnostne otvorí 1. mája štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Ľuboš Halák za prítomnosti veľvyslanca SR v Číne Františka Dlhopolčeka. Skúšobná prevádzka slovenského pavilónu sa začne 20. apríla. Svetová výstava EXPO Šanghaj potrvá do 31. októbra.

Slovensko bude mať v Šanghaji historicky najvyššiu účasť a najväčšiu expozíciu z doterajších účastí na výstavách EXPO. Náš pavilón má celkovú plochu približne jeden tisíc štvorcových metrov. Prezentovať sa budeme ako krajina bohatá na pamiatky, prírodné krásy a ľudí. Expozícia okrem iného predstaví slovenského rodáka, architekta Ladislava Hudeca, autora prvého mrakodrapu a Veľkého divadla v Šanghaji. Symbolické námestie našej výstavy má byť lemované stenou s fragmentmi historických pamiatok, ktoré približujú dejinné medzníky vo vývoji slovenských miest a ich architektúry. Prehliadku vytvoria projekcie a multimediálne prezentácie. Návštevníci budú môcť spoznať najkrajšie kúty Slovenska, históriu, ale aj súčasnosť našej krajiny. Okrem architektonicko-výtvarného riešenia a obsahu expozície organizátori predpokladajú aj záujem návštevníkov o film o Slovensku od režiséra Pavla Barabáša. Pripravujú sa i početné sprievodné podujatia, napríklad podnikateľské misie, investičný seminár, prezentácia slovenskej kuchyne, minerálnych vôd, vína, slovenského výtvarného umenia, hudobné vystúpenia a iné aktivity. Na EXPO Slovensko a jeho kultúru okrem iných predstavia: folklórny súbor Rozsutec, výtvarníci Miroslav Cipár, Ondrej Zimka, Jaro Šulek, Martin Kalman, či Stanislav Harangozó a tiež hudobník Dalibor Karvay, ktorý bude Slovensko reprezentovať na spoločnom programe Európskej únie. Národný deň Slovenskej republiky sa uskutoční 4. septembra za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Okrem oficiálnych stretnutí na najvyššej úrovni bude jeho súčasťou i kultúrny program, v ktorom sa predstaví popredný folklórny súbor Šarišan, hudobná skupina Cigánski diabli a Sisa Sklovská.


O účasti Slovenska rozhodla vláda SR v septembri 2007 a generálnu komisárku Ivanu Magátovú vymenovala do funkcie v apríli 2008. Víťazom verejnej súťaže na realizáciu oficiálnej účasti SR na výstave World Expo Shanghai 2010 sa stala Agentúra EVKA, s.r.o., z Bratislavy. Medzi spolupracujúce inštitúcie patria Slovenská agentúra pre cestovný ruch, Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu či Slovenská obchodná a priemyselná komora. Celkový rozpočet slovenskej účasti predstavuje 3 milióny eur.
Ďalšie informácie možno nájsť na http://www.economy.gov.sk a http://www.exposlovakia2010.sk.


Svetová výstava EXPO Šanghaj 2010 sa uskutoční od 1. mája do 31. októbra v čínskom Šanghaji, v jednej z najmodernejších častí mesta – Pudong (Pchudong). Mottom celej výstavy je slogan – Lepšie mesto, lepší život. Hostitelia predpokladajú približne 70 miliónov návštevníkov. V Číne sa svetová výstava uskutočňuje po prvý raz. V minulosti boli pritom niektoré mestá, ako Paríž, Brusel a Londýn, i krajiny opakovane jej hostiteľmi. Svetové výstavy patria k najveľkolepejším medzinárodným podujatiam, počet účastníkov má stále rastúci trend. Na výstavu v Šanghaji sa prihlásilo okolo 240 účastníkov, zväčša samostatné krajiny. Ostatnými účastníkmi sú významné medzinárodné organizácie. Najväčšie svetové krajiny považujú účasť na EXPO za štandard. Na výstave sa zúčastní aj všetkých 27 členských krajín EÚ. Prvá svetová výstava bola v roku 1851 v Londýne.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vo štvrtok v SNM veľtrh Nostalgia Expo 2004

Archívny článok, BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Veľtrh venovaný ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Slovenska – Nostalgia Expo otvoria vo štvrtok v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. V poradí 6. ročník veľtrhu umenia sa tak presúva z tradičného miesta konania – Domu umenia po prvýkrát do sídla SNM na Vajanského nábreží.

Odpovede

  1. Slovensko je pripravené na EXPO Šanghaj 2010

    Na výstavisku zneli básne M. Rúfusa v čínštine
    Slovenský pavilón na svetovej výstave EXPO Šanghaj 2010 ponúkol fanúšikom veršov básne jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a viacnásobného kandidáta na udelenie Nobelovej ceny za literatúru – Milana Rúfusa.

    BRATISLAVA 9. mája (SITA) – Zasadacia miestnosť slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO Šanghaj 2010 sa na necelú hodinku premenila na malý literárny salónik, na ktorom sa zúčastnili čínski aj slovenskí záujemcovia o poéziu. Slovensko ponúklo fanúšikom veršov básne jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a viacnásobného nominanta na udelenie Nobelovej ceny za literatúru – Milana Rúfusa. „Možno úplne prvý raz zneli v čínštine na verejnosti básne skvelého slovenského básnika Milana Rúfusa a ja som nesmierne rád, že som k takejto prezentácii prispel“, povedal na margo dnešného čítania veršov Milana Rúfusa v slovenskom pavilóne na EXPO Šanghaj 2010 básnik, vydavateľ a prekladateľ Milan Richter. Agentúru SITA informovala spolupracovníčka Sekretariátu SR – EXPO Šanghaj 2010 Oľga Gáfriková.

    Tri básne Milana Rúfusa preložil do čínštiny prostredníctvom angličtiny Maurus Young; báseň Milana Richtera, ktorá odznela na záver stretnutia, preložil priamo zo slovenčiny do čínštiny Paul Tienui Yung a Elena Hidvédhyová – Yung.

    Základnú ponuku slovenského pavilónu dopĺňajú počas svetovej výstavy EXPO Šanghaj 2010, ktorá trvá od 1. mája do 31. októbra 2010 viaceré sprievodné podujatia z oblasti kultúry a umenia, cestovného ruchu, životného prostredia, prírodného bohatstva či ekonomických možností. Čítanie veršov Milana Rúfusa spoluorganizoval generálny konzulát SR v Šanghaji a zúčastnil sa na ňom aj generálny konzul Igor Pacolák.

    V najbližších dňoch privíta slovenský pavilón n EXPO Šanghaj 2010 zo slovenských umelcov speváka Roba Opatovského, svoje aktivity pripravuje aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch.

    Slovenský pavilón je umiestnený v európskej sekcii, priamo na Námestí Európy, čo mu dáva šance na bohatú návštevnosť. Témou slovenskej expozície je Svet pre ľudstvo. Naša krajina má v Šanghaji historicky najvyššiu účasť a najväčšiu expozíciu z doterajších účastí na výstavách EXPO. Slovenský pavilón má celkovú plochu približne tisíc štvorcových metrov. Prezentujeme sa ako krajina bohatá na pamiatky, prírodné krásy a ľudí. Expozícia okrem iného predstavuje slovenského rodáka, architekta Ladislava Hudeca, autora prvého mrakodrapu a Veľkého divadla v Šanghaji. Symbolické námestie našej výstavy je lemované stenou s fragmentmi historických pamiatok, ktoré približujú dejinné medzníky vo vývoji slovenských miest a ich architektúry. Prehliadku tvoria projekcie a multimediálne prezentácie. Návštevníci môžu spoznať najkrajšie kúty Slovenska, históriu, ale aj súčasnosť našej krajiny. Okrem architektonicko-výtvarného riešenia a obsahu expozície organizátori predpokladajú aj záujem návštevníkov o film o Slovensku od režiséra Pavla Barabáša.

    World Expo Šanghaj 2010 má hlavné motto „Lepšie mesto, lepší život“. Jeho výber do značnej miery ovplyvnil predpoklad, že až 25% ľudskej populácie bude do roku 2010 žiť práve v mestách. Expo ponúka príležitosť preskúmať potenciál života v mestách 21. storočia. Predpoklad vývoja mestského života zahŕňa obyvateľstvo všetkých krajín sveta, tie rozvinuté ako aj menej rozvinuté. Čína ako prvá krajina, ktorá zvolila za nosnú tému Expo život v meste, ráta so záujmom vlád a návštevníkov z celého sveta.

    Výstava má ešte jeden cieľ, prilákať vystavovateľov z viac ako 200 krajín a medzinárodných organizácií, ako aj 70 miliónov návštevníkov z celého sveta. Ak by sa tento cieľ podarilo naplniť, dosiahla by výstava najširšie spektrum vystavovateľov v histórii konania svetových výstav.

    Svetové výstavy sú vnímané ako tretia najväčšia akcia na svete, pokiaľ ide o hospodársky a kultúrny vplyv po majstrovstvách sveta FIFA vo futbale a letných olympijských hrách. Táto udalosť iste ovplyvní ďalší rozvoj miest, nastolí dôležité otázky týkajúce sa životných podmienok ako aj životného prostredia v mestách.

    Logom Expo Šanghaj 2010 sú tri zelené postavičky znázorňujúce teba, mňa, jeho/ju – držia sa za ruky ako jedna veľká rodina. Logo bolo inšpirované čínskym znakom pre svet a navrhnuté tak, aby odrážalo rôznorodosť mestských kultúr sveta. Maskotom Expo Šanghaj 2010 je postavička Hai Bao, čo v preklade znamená poklad oceánu a je taktiež tradičným „šťastným“ čínskym menom. Jeho vlasy sú ako vlny v oceáne, jeho pohyby ukazujú na jeho šľachetnosť a pohostinnosť, zdvihnutým palcom vyjadruje vďačnosť a srdečné prijatie priateľov z celého sveta. Predlohou pre vytvorenie Hai Bao bol čínsky znak pre ľudstvo. Modrá farba odkazuje na vodu a odráža tak i skutočnosť, že domovom Hai Bao je prímorské mesto Shanghai.

  2. Re: Slovensko je pripravené na EXPO Šanghaj 2010
    Brány slovenského pavilónu dnes prekročil miliónty návštevník

    BRATISLAVA 17. júna (SITA) – Brány slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO 2010 v čínskom Šanghaji prekročil miliónty návštevník – je ním 42-ročný pán Zhang z mesta Lanzhou, kde pracuje v tamojšom Inštitúte pre chémiu a fyziku. Agentúru SITA informoval vedúci komunikačného oddelenia Kancelária ministra hospodárstva SR Vahram Chuguryan.

    Do Slovenského pavilónu prišiel miliónty návštevník dnes, v 48 deň konania výstavy, presne o 11:43 tamojšieho času (v Šanghaji je plus 6 hodín). „Slovensko túžim vidieť na vlastné oči, pretože viem, že je to krajina s krásnou prírodou a bohatou kultúrou,“ povedal. “Taká vysoká návštevnosť nášho pavilónu je dôkazom toho, že Slovensko naozaj má čo ukázať svetu a máme byť na čo hrdí,“ poznamenala generálna komisárka slovenskej účasti na EXPO 2010 Ivana Magátová.

    Milióntemu návštevníkovi slovenského pavilónu a jeho rodine – manželke a 12-ročnému synovi, budú dnešný deň pripomínať darčekové predmety. Dostal sklenené poháre, šálky, tričko, šiltovku, informačné materiály, ale aj tradičnú slovenskú demänovku, nealkoholické nápoje a pivo. Miliónty hosť slovenského pavilónu chce na EXPO spoznať aspoň niektoré prvky kultúry cudzích krajín: okrem európskych ho láka pavilón Austrálie a samozrejme, nechce vynechať návštevu veľkolepého pavilónu hostiteľov. Miliónteho návštevníka vyprevádzala okrem zástupcov slovenského pavilónu aj predpoveď pevného zdravia a bohatstva z fontány želaní – pán Zhang bol totiž pri hode mincou úspešný.

    Pavilón susednej Českej republiky navštívil miliónty návštevník skôr, ako to bolo v prípade Slovenského. Podľa oficiálnej stránky svetovej výstavy sa tak stalo 29. mája. Napríklad do pavilónu Maďarska dorazil miliónty návštevník 9. júna, rovnako ako aj do poľského pavilónu. Ruský pavilón mal svojho miliónteho návštevníka 6. júna, kanadský 2. júna a austrálsky 28. mája.

  3. Re: Slovensko je pripravené na EXPO Šanghaj 2010
    Slovensko má prvú čínsku Miss

    BRATISLAVA 25. júna (SITA) – Slovenský pavilón na čínskom EXPO Šanghaj 2010 zorganizoval súťaž Miss návštevníčka. Jeho cieľom bolo vybrať najkrajšiu a najšikovnejšiu čínsku návštevníčku, ktorá má zároveň najlepšie vedomosti o Slovensku. “Takéto sprievodné aktivity pomáhajú zabaviť obecenstvo čakajúce v rade na vstup do nášho pavilónu a predstavujú Slovensko zábavnou formou už pred samotným vstupom do priestorov expozície,” vysvetlila generálna komisárka slovenskej účasti Ivana Magátová.

    Do súťaže sa prihlásilo 20 dievčat, základné otázky na tému Expo Šanghaj 2010 umožnili organizátorom vybrať do finále deväť z nich. Najmladšia účastníčka mala 12 rokov, najstaršia 30. Dievčatá dostali do rúk päť vlajok podobných slovenskej a museli vybrať tu správnu. Na slepej mape Európy museli uchádzačky pripnúť vlajku Slovenska na správne miesto a uviesť, aký je národný jazyk, zároveň museli na lístok napísať aspoň jednu krajinu, s ktorou Slovenská republika susedí. Tri finalistky mali za úlohu zopakovať prvý verš slovenskej pesničky Prší, prší. O Miss rozhodla otázka, koľko obyvateľov má Slovensko. Víťazkou sa nakoniec stala 30-ročná zdravotná sestra zo Šanghaja. „Množstvo teoretických vedomostí a informácií by som si rada doplnila aj o praktické skúsenosti a zážitky z návštevy Slovenska. Chcela by som vidieť túto úžasnú krajinu na vlastné oči a verím, že sa tak stane,” povedala čerstvá Miss návštevníčka slovenského pavilónu.

    Agentúru SITA informoval Vahram Chuguryan z Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

  4. Re: Slovensko je pripravené na EXPO Šanghaj 2010
    Harangozó vystavuje obrazy na Svetovej výstave EXPO

    BRATISLAVA 16. októbra (SITA) – Známy slovenský výtvarník Stanislav Harangozó vystavuje svoje diela na Svetovej výstave EXPO 2010 v čínskom Šanghaji. Výstavu malieb otvorili v pondelok 11. októbra v rámci Expozície SR na šanghajskom EXPO. Časť z 54 diel vznikla počas minuloročného pobytu autora v Číne.

    Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR, výstavný celok s názvom Pictures about Slovakia sa v nedávnom období “uplatnil na báze protokolárnych aktivít SR v Soule, v Pekingu v čase Hier XXIX. olympiády, ale aj v umeleckom prostredí 25 miliónového Šanghaja. V roku 2009 diela tohto celku vystavili v šanghajskej Galérii Huangpu pri príležitosti 60. výročia nadviazania našich diplomatických vzťahov s Čínou”.

  5. Re: Slovensko je pripravené na EXPO Šanghaj 2010
    Svetovú výstavu Expo navštívilo viac ako 70 miliónov ľudí

    BRATISLAVA 25. októbra (SITA/AFP) – Svetovú výstavu Expo v Šanghaji navštívilo pred jej záverečným týždňom už viac ako 70 miliónov ľudí. Oznámili to organizátori podujatia, podľa ktorých do dnešného poludnia miestneho času prešlo bránami výstavy viac ako 70,65 milióna návštevníkov. Stalo sa tak týždeň po tom, čo Expo 2010 prekonalo doterajší rekord 62 miliónov návštevníkov z výstavy Expo 1970 v Osake.

    Expo 2010 sa začalo 1. mája a skončí sa 31. októbra. Heslom výstavy je “Lepšie mesto, lepší život”. Svoje pavilóny má na výstave 189 krajín a niekoľko desiatok spoločností, čím sa toto Expo stalo najväčším v histórii. Počas záverečného týždňa potrebujú návštevníci na vstup do areálu s rozlohou 5,3 kilometra štvorcového špeciálne vstupenky, pretože sa očakáva zvýšený záujem verejnosti.

Comments are closed.