Slovenskí archeológovia odchádzajú kopať do Kuvajtu

Obrázok k článku

Slovenskí archeológovia odchádzajú do Kuvajtu, kde budú robiť výskum včasnokresťanskej osady z 8. – 9. storočia. Pôjde už o siedmu výskumnú sezónu. Na expedícii sa zúčastní 11 pracovníkov Archeologického ústavu SAV v Nitre. „Terénny výskum sa skončí 8. apríla, potom bude nasledovať spracovávanie nálezov a rôzne analýzy u nás, ale aj v ďalších európskych laboratóriách,“ povedal pre agentúru SITA Karol Pieta z Archeologického ústavu.

 

Včasnostredovekú kresťanskú osadu Al – Qusur založila nestoriánska cirkev ešte v predislamskom období. Archeológovia tu v uplynulých sezónach objavili niekoľko desiatok obytných dvorcov, ohraničených kamennými ohradami a viaceré cenné nálezy vrátane sklených nádob a pokladu ametystov. „Teraz chceme odkryť zvyšok stavieb, ktoré sme v púšti objavili. Tento výskum je veľmi zaujímavý nielen nálezmi, ale aj tým, že tu ide o dlhodobé prežívanie kresťanstva v podmienkach Perzského zálivu, čo sa dovtedy veľmi nevedelo,“ povedal Pieta.

 

Pôsobenie slovenských archeológov v Kuvajte sa začalo v roku 2004. Okrem kresťanskej osady preskúmali aj nálezisko Al-Khedr z bronzovej doby, kde napríklad objavili vzácne mezopotámske pečate s mytologickými výjavmi a klinopisnými nápismi, základy kamenných stavieb a mnohé ďalšie nálezy. Súčasťou spolupráce bola aj prax Kuvajťanov na archeologických výskumoch na Slovensku. Terénny výskum v Kuvajte bol niekoľko rokov prerušený. Teraz archeológovia podpísali zmluvu na ďalšie päťročné obdobie. „Veľkú zásluhu na obnovení spolupráce má naše diplomatické zastupiteľstvo v Kuvajte,“ podčiarkol Pieta.

 

Slovenských archeológov čakajú aj ďalšie zahraničné výskumné misie v Sudáne, Guatemale, Číne, Albánsku a v Kazachstane. Zahraniční partneri ich oslovujú vďaka výbornému menu slovenskej archeológie v zahraničí. Dohodu o spolupráci podpísal pred pár týždňami Archeologický ústav s Historickým ústavom Čínskej akadémie vied v Pekingu. „Konkrétne výskumné projekty pôjdeme dohodnúť na jeseň do Číny spolu s riaditeľom Archeologického ústavu Matejom Ruttkayom,“ upresnil Pieta. V Albánsku budú slovenskí archeológovia robiť geofyzikálny prieskum, v Guatemale ich čaká terénny výskum mayskeho náleziska. Zaujímavé výsledky si sľubujú aj od výskumu v severnej časti Sudánu. Skúmať tu budú lokalitu pri hraniciach s Egyptom na východ od Nílu, kde na nachádza zaniknuté mesto, z ktorého veľká časť je pod zemou. Sudán je z archeologického hľadiska mimoriadne zaujímavá a málo preskúmaná krajina. V minulosti tu existovala staroveká Núbijská ríša, po ktorej zostalo vyše sto pyramíd čiernych faraónov, čo
je oveľa viac ako v známejšom Egypte.

 

Foto: ilustračné, AP Photo/Abd Raouf

 


 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články