Slovenskí archeológovia budú robiť výskum v Číne aj Sudáne

Obrázok k článku

Slovenskí archeológovia rozbiehajú nové zahraničné výskumné misie v Číne, Sudáne, Guatemale a v Kazachstane. Zahraniční partneri ich oslovili vďaka výbornému menu slovenskej archeológie vo svete. V Číne sa slovenskí vedci zamerajú na tému sťahovania národov. S Historickým ústavom Čínskej akadémie vied v Pekingu už podpísali dohodu o spolupráci. „Koncom októbra odchádzame do Číny vypracovať spoločnú stratégiu výskumných aktivít s Čínskou akadémiou vied,“ povedal pre agentúru SITA námestník riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. S čínskym projektom súvisí aj kooperácia s Kazachstanom, s ktorým uzavreli slovenskí vedci medzinárodnú dohodu o spolupráci. „Tiež majú záujem o dokumentovanie nomádskych spoločenstiev, ktoré sa od konca doby bronzovej až do 13. storočia presúvali na západ v rôznych vlnách. Je možné, že bude trojstranná spolupráca aj s čínskou stranou,“ podotkol Pieta.

 

V severnom Sudáne budú archeológovia skúmať lokalitu pri hraniciach s Egyptom na pravom brehu Nílu, kde na nachádza zaniknuté mesto. Výskum by sa mal začať na jar budúceho roka. „V lete by prišla skupina archeológov zo Sudánu na tzv. letnú školu archeológie k nám a učili by sa to, v čom sme my celkom dobrí nielen v rámci Slovenska, ale aj v rámci Európy a sveta – narábanie s materiálom, jeho dokumentácia, analýzy a podobne,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Lokalita bola osídlená od 1. tisícročia pred naším letopočtom až do začiatku novoveku, takže archeológovia očakávajú množstvo stavebných fáz. V prvej etape sa zamerajú na geofyzikálny prieskum prístrojmi v teréne i pod zemou, ktorý otvorí cestu terénnemu výskumu v ďalších rokoch. Sudán je z archeologického hľadiska mimoriadne zaujímavá a málo preskúmaná krajina. V minulosti tam existovala staroveká Núbijská ríša, po ktorej zostalo vyše sto pyramíd čiernych faraónov, čo je oveľa viac ako v známejšom Egypte.

 

Archeológovia začali tento rok aj výskum mayského náleziska v Guatemale. Od budúceho roka by sa mal začať podrobnejší projekt, závisieť to však bude od získania financií. Rysuje sa aj spolupráca s ďalšími krajinami. O spoločný projekt prejavili záujem Gruzínci, s ktorými slovenskí vedci spolupracujú pri výskume v Kuvajte. „S Gruzínskom máme prekvapivo veľa spoločných znakov od počiatkov doby bronzovej až do nedávnych čias,“ poznamenal Pieta. Archeológovia by radi rozbehli spoluprácu so susednou Ukrajinou, s ktorou sa skomplikovali kontakty vzhľadom na tamojšiu politickú situáciu. „Chceme trošku preniknúť aj do ďalších krajín, pretože za posledných 25 rokov sa pretrhali kontakty s niektorými bývalými sovietskymi republikami. Tento týždeň ide od nás do Bieloruska skupina bádateľov, ktorí sa špecializujú najmä na dobu kamennú a pokúsia sa vytvoriť projekt pre ďalšiu spoluprácu,“ doplnil Ruttkay.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články