Slovenské technické múzeum oslavuje 70 rokov fungovania

Obrázok k článku

Už 70 rokov je Slovenské technické múzeum v Košiciach (STM) celonárodnou múzejnou inštitúciou pre dejiny vedy a techniky. Pri tejto príležitosti sa 20. septembra na Malej scéne štátneho divadla Košice uskutoční slávnostný galavečer. STM a priatelia národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Solivar pri príležitosti osláv 21. septembra slávnostne odhalia na múre Skladu soli pamätnú tabuľu prvého riaditeľa Technického múzea Štefana Butkoviča, ktorý bol zakladateľom a prvým riaditeľom technického múzea. Bol významným historikom, priekopníkom technického múzejníctva na Slovensku. Technické múzeum a následne Slovenské technické múzeum viedol od 1. novembra 1945 do 21. januára 1974.

 

Slovenské technické múzeum sa od svojho vzniku v roku 1947 výrazne podieľa na šírení historicko-technického povedomia, na rozvoji slovenskej kultúry a vzdelanosti v kontexte európskeho i svetového kultúrno-technického dedičstva. Mimoriadne bohatý, hodnotný a rozsiahly zbierkový fond, ktorý múzeum zhromaždilo počas sedemdesiatročnej existencie, je základom budovania špecializovaných expozícií, stálych vystavovaných súborov a krátkodobých výstav. Je v ňom zastúpené baníctvo, hutníctvo, kováčstvo, všeobecné strojárstvo, textilné stroje, energetika, polygrafia, kancelárske stroje, letectvo, hodinárstvo, stavebníctvo, vodohospodárstvo, dorozumievacia technika, elektrotechnika, fotografická a kinematografická technika, geodézia a kartografia, priemyselný dizajn, doprava, fyzika, astronómia.

 

Okrem hlavných expozícií v sídle STM v Košiciach v súčasnosti múzeum spravuje vysunuté múzeá, a to Múzeum dopravy v Bratislave, Múzeum letectva v Košiciach, Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej Belej – expozícia fotografickej techniky, NKP Solivar v Prešove s expozíciou ťažby soli s rekonštruovaným objektom historického Skladu soli. Ďalej je v správe STM Kaštieľ v Budimíri, kde je expozícia historických hodín, Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej a technická pamiatka Hámor v Medzeve. V Spišskej Novej Vsi je to vysunutá expozícia História baníctva na Spiši. Z výrazných počinov, ktoré múzeum realizovalo v posledných rokoch, je treba spomenúť projekt v rámci EHMK Košice 2013 – vybudovanie Vedecko-technického centra pre mládež, kde dominuje interaktivita a demonštrácie s dôrazom na technické disciplíny a exaktné vedy.

 

Tento rok je významný aj pre Múzeum letectva, ktoré si pripomína 15. výročie svojej existencie. STM v Múzeu letectva sústredilo vzácnu kolekciu leteckých motorov, leteckej prístrojovej techniky a originálov lietadiel, ktoré poskytujú prehľad o technickom vývoji lietadiel a informácie súvisiace s vývojom letectva ako takého. Sprístupnené sú expozície Počiatky letectva do roku 1945, Vývoj letectva a leteckej techniky po roku 1945, Letecká prístrojová technika, Letecké konštrukcie a unikátna Galéria lietadiel – expozícia leteckej techniky získanej ako dary od prezidentov a vlád rôznych štátov Európy, USA a Číny.

 

O významnom postavení múzea svedčí aj skutočnosť, že STM sa v prestížnej národnej súťaži Múzeum roka stalo trikrát jej víťazom v kategórii špecializovaných múzeí a galérií s celoštátnou pôsobnosťou. Ocenená bola vysoká profesionalita a skvalitňovanie odborných múzejných činností v rokoch 2008, 2010 a 2013. Zásadnými počinmi STM prihlásenými do súťaže boli okrem iných unikátna Sieň elektrických výbojov (2008), modernizácia expozícií Hutníctvo a Metalurgia (2010), komplexná reinštalácia expozície Počiatky letectva do roku 1945 a vydanie Slovníka historických technických pojmov a výrazov (2013).

 

Medzi významné ciele Slovenského technického múzea patrí rozšírenie prezentácie dopravy prostredníctvom pobočky STM – Múzea dopravy v Bratislave o témy riečna doprava a lodná preprava. Múzeum v roku 2013 do svojej správy prevzalo loď – remorkér Šturec, na ktorej by v blízkej budúcnosti v Zimnom prístave v Bratislave malo vzniknúť Múzeum riečnej a lodnej dopravy.

 

Pri príležitosti 70. výročia svojho vzniku pripravuje Slovenské technické múzeum v dňoch 20. – 22. septembra osobitný program s účasťou vzácnych hostí zo Slovenska a zahraničia. Do metropoly východu zavítajú hostia z múzejných inštitúcií aj bývalí a súčasní zamestnanci. Uskutoční sa trojdňová konferencia Múzeá vedy a techniky, ktorej zámerom je výmena informácií o aktuálnej situácii v oblasti komplexnej ochrany technického kultúrneho dedičstva realizovanej lídrami technického múzejníctva na území bývalého Československa. Špeciálny priestor konferencie je vyhradený na prezentáciu unikátov v samostatnej kategórii múzejných zbierok.

 

Objekt Národnej kultúrnej pamiatky Solivar – sklady soli

Obrázok k článku

Po požiari zrekonštruovaná budova skladov soli

Obrázok k článku

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Do zbierky lietadiel STM pribudol kukuruznik

KOŠICE 7. júna 2004 (SITA) – Zbierka expozície letectva Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach sa opäť rozrástla. V poradí 45. lietadlom v zbierke je ruský stroj Polykarpov II so širokospektrálnym využitím, ktorý Rusi prezývajú aj kukuruznik – kukuričník, pretože sa používal v poľnohospodárstve. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ STM Eugen Labanič, “okrem Polykarpova, ktorého mechanici práve vykladajú, sme dnes dostali od USA americké prúdové lietadlo F 105 s dvojmiestnym kokpitom v úprave pre výcvik pilotov.“

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zbierku leteckého múzea rozšíril Polikarpov Po-2

KOŠICE 24. augusta 2004 (SITA) – Funkčné lietadlo Polikarpov Po-2, dar ruského prezidenta V. Putina a Ruskej federácie (RF) leteckej expozícii Slovenského technického múzea (STM), rozšírilo zbierku tzv. prezidentských lietadiel. Dar na košickom letisku dnes slávnostne prevzali od radcu Veľvyslanectva RF Jurija Cingovatova riaditeľ STM Eugen Labanič a exprezident Rudolf Schuster.

Projekty pre Solivar

4. septembra 2008 (SITA) – Mesto Prešov a Slovenské technické múzeum v Košiciach podpísali dohodu o partnerskej spolupráci, ktorá sa týka revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Solivar v Prešove. Ide o unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo 17. storočia, ktorého súčasťou je gápeľ, najväčší a najstarší ťažný mechanizmus v Európe.