Slovenské poľnohospodárske múzeum chystá Nedeľný piknik

Obrázok k článku od zora.

Slovenské poľnohospodárske múzeum pripravuje na 9. septembra popoludnie plné aktivít s názvom Nedeľný piknik. Návštevníci si budú môcť rozložiť svoje piknikové koše od 14:00 do 18:00. Čakať ich budú komentované prehliadky skanzenu, divadelné predstavenie, hudba či jazda historickou Nitrianskou poľnou železnicou. Pracovníci múzea naživo predvedú prácu na malých poľnohospodárskych strojoch, o hudbu sa postará kapela be.Well. „Najmenší návštevníci si po hre na našom detskom ihrisku môžu prelistovať knihy či kresliť na asfalt. Divadlo Žihadlo sa predstaví s interaktívnym predstavením Zajko Lajko,“ informuje Slovenské poľnohospodárske múzeum. V tvorivých dielňach si vyskúšajú svoje zručnosti malí aj veľkí a na pamiatku sa budú môcť odfotiť pri fotostene.

 

Slovenské poľnohospodárske múzeum patrí pod správu štátneho podniku agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO, štátny podnik. Má viac ako 25-tisíc zbierkových predmetov a jeho súčasťou je aj skanzen s mnohými historickými objektmi, knižnica a historická Nitrianska poľná železnica, ktorá každoročne prevezie 20-tisíc návštevníkov. Areál múzea zaberá viac ako 30 hektárov, expozície sa rozprestierajú na ploche 8 900 metrov štvorcových. V skanzene Slovenského poľnohospodárskeho múzea sa nachádza 33 objektov dokumentujúcich poľnohospodársku minulosť. Stoja tu verné kópie rôznych typov stavieb z obdobia 19. – 20. storočia z celého Slovenska ako napríklad konzum, mliečnica, pálenica, pekáreň, salaš či škola. Ich vnútorné vybavenie – technologické zariadenia a nábytok – sú pôvodné.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitrianska poľná železnica oslavuje 25 rokov

Nitrianska poľná železná oslavuje 25 rokov svojej existencie. Špeciálne jazdy na kartónový lístok ako za starých čias bude mať počas výstavy Agrokomplex od 19. do 22. augusta 2010. Jediná poľná železnica na Slovensku sa nachádza v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea a Výstaviska Agrokomplex. Dnes už storočný parný vlak po nej prvýkrát prešiel 23. augusta 1985. Počas troch týždňov výstavy Agrokomplex v roku 1985 sa ním previezlo 20 000 ľudí.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.