Slovenská národná galéria je tu už 60 rokov

Zbierka SNG má vyše 56 000 umeleckých diel, pred takmer šesťdesiatimi rokmi začínala s 500 knihami a 500 umeleckými dielami.
Slovenská národná galéria oslávi v lete okrúhle jubileum. Napriek tomu, že bude mať šesťdesiat rokov, sa na dôchodok necíti. Omladí budovu, v ktorej sídli, a za lubom má viacero prekvapení. Do výstavných plánov piatich pracovísk – SNG v Bratislave, Galérie Ladislava Mednyánszkeho v Strážkach, Zvolenského zámku, Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku a Galérie insitného umenia v Pezinku -zaradila niekoľko netradičných projektov.

Nosnými projektmi jubilejného roka sú podľa Karmen Koutnej z PR oddelenia SNG dve prehliadky s pracovnými názvami 111 diel zo zbierok SNG a 6 x 10 – Archeológia. Obidve otvoria koncom júna. Prostredníctvom prvej ukáže galéria svojich 111 “naj” diel zo zbierok starého, insitného, moderného a súčasného, ďalej užitého umenia a architektúry. Vďaka výstave 6 x 10 – Archeológia sa návštevníci SNG zoznámia s dejinami galérie, jej poslaním i zbierkami. Zároveň budú mať jedinečnú možnosť vidieť artefakty, ku ktorým by sa za bežných okolností nedostali. “Medzi tie najzaujímavejšie patria napríklad všetky vyrobené stoličky do galerijných priestorov, depozitárny stojan so všetkými Messerschmidtovými odliatkami, ktoré galéria vlastní alebo vyznamenania od roku 1948, ktoré SNG dostala. Nepôjde nám o dôsledné dopovedanie príbehu galérie, skôr chceme pútavou formou – vážnym aj humorným spôsobom – vyrozprávať príbeh inštitúcie so všetkým, čo k tomu patrí,” uviedla pre agentúru SITA Koutná.

V spolupráci s Rádiom Devín pripravuje galéria cyklus šiestich stretnutí s osobnosťami, ktorí svoj život zasvätili práci v SNG či už ako zamestnanci alebo vystavujúci umelci. “Kurátor, lektor, depozitári či reštaurátori ľuďom predstavia svoje zamestnanie a ozrejmia rozdiely medzi jednotlivými pojmami. V rámci toho pripravujeme aj stretnutie so všetkými riaditeľmi galérie, ktorí si zaspomínajú na časy minulé, strávené v SNG,” prezradila Koutná. Detskému návštevníkovi sú určené tvorivé dielne Na skle maľované, ktoré budú sprevádzať výstavu České a slovenské sklo v exile. Na ďalších workshopoch si deti aj dospelí vyskúšajú prácu reštaurátorov, kurátorov a ďalších profesií, bez ktorých by galéria nefungovala. Verejnosť sa môže zapojiť aj do súťaže o najkreatívnejšie logo k výročiu. Výsledky i víťazné logo zverejní galéria na svojej internetovej stránke. Presne v deň svojich 60. narodenín, 29. júla 2008, uvedie na oslave knižnú publikáciu k jubileu. Medzi najväčšie lákadlá v regionálnych prevádzkach SNG patrí výstava diel Andyho Warhola v Galérii Ľ. Fullu v Ružomberku. Prácu reštaurátora Franza Storna priblíži expozícia na Zvolenskom zámku. V Galérii L. Mednyánszkeho v Strážkach sa udomácni Novoveké umenie a kultúra na východnom Slovensku. Tri projekty vyšle SNG do zahraničia. V apríli a máji bude v Budapešti hosťovať výstava Milana Laluhu, od októbra do decembra bude v Prahe prehliadka Slovenský obraz. SNG nebude chýbať na Bienále architektúry v Benátkach.

Slovenskú národnú galériu zriadila zákonom Slovenská národná rada 29. júla 1948. Prvou prehliadkou, ktorá sa v jej priestoroch konala, bola Výstava obrazov starých majstrov zo zbierok SNG (1949). Zatiaľ čo k 31. decembru 2006 obsahovala zbierka SNG presne 56 258 umeleckých diel, v roku 1950 začínala s 500 knihami a 500 umeleckými dielami, ktoré prevzala zo Slovenského národného múzea a bývalého Povereníctva školstva, vied a umení. V tom istom roku po prvý raz nakúpila umelecké predmety, zaplatila za ne vyše 1,6 milióna korún. Hlad po umení, aké prezentovala SNG, sa premietol aj do návštevnosti. Napriek tomu, že v tom čase mala galéria len štyri miestnosti, archívy hovoria, že v roku 1953 ju denne navštívilo v priemere 137 ľudí. Nové možnosti sa SNG naskytli, keď v roku 1955 presťahovala svoje sídlo do bývalých Vodných kasární. Postupne otvorila i detašované pracoviská v piatich slovenských mestách.

Počas šesťdesiatročnej histórie sa v SNG vystriedalo 12 riaditeľov, súčasná šéfka Katarína Bajcúrová je treťou ženou v tejto funkcii. Expozície v Bratislave, Strážkach, Zvolene, Ružomberku a Pezinku navštívilo vlani viac ako 82 tisíc ľudí, v roku 2006 sa na projekty národnej galérie prišlo pozrieť takmer 70 tisíc návštevníkov. V roku 2001 galéria pre havarijný stav významnú časť svojich priestorov uzatvorila. V súčasnosti je SNG v procese rekonštrukcie. Do roku 2013 plánuje vláda investovať na jej obnovu viac ako miliardu korún. Zabezpečiť by sa mali moderné podmienky pre umelecké diela, stabilná vlhkosť a teplota. Prestavbou a dostavbou nových objektov získa galéria 7 343 metrov štvorcových úžitkových priestorov. Autormi návrhu sú Martin Kusý a Pavol Paňák z ateliéru Architekti BKPŠ, ktorí sú tiež autormi novej budovy Národnej banky Slovenska.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

New Frontiers – Art from New EU Member States

Dňa 2. marca 2004 privítala Národná galéria v Dubline umenie desiatich nových, pristupujúcich členských štátov Európskej únie na výstave, ktorá nesie názov New Frontiers – Art from New EU Member States. Výstavu formálne otvoril írsky minister umenia športu a turizmu v miléniovom krídle Národnej galérie Írska.

O parížskom úspechu slovenskej gotiky v SNG

Netradičnú dokumentačnú reportáž o výstave neskorej gotiky Slovenska Zlatom a ohňom – Umenie Slovenska na konci stredoveku, ktorá od septembra do januára žala úspechy v parížskom Múzeu Cluny, ponúka do polovice februára Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave. Kurátor výstavy Dušan Buran na nej predstavuje v rámci Kabinetu starého umenia vo Vodných kasárňach na Rázusovom nábreží zákulisie tohto medzinárodného projektu. Pod názvom Všade dobre, doma najlepšie! (Nulle part aussi bien que chez soi!) môžu návštevníci vidieť gotické artefakty v ich transportných obaloch – drevených škatuliach. Dostanú sa aj k ohlasom na výstavu, ktorú videlo približne 105 tisíc ľudí, vo francúzskej a našej tlači. Ako ďalej agentúru SITA informovala Karmen Koutná z marketingu a komunikácie SNG, výstava tak ponúka jedinečnú možnosť vidieť vybrané diela z parížskej výstavy. Následne totiž poputujú svojim majiteľom.