Slovenská gotika v parížskom múzeu stredoveku Cluny

Návštevníci francúzskej metropoly budú môcť od 14. septembra 2010 do 10. januára 2011 obdivovať výstavu slovenskej gotiky. Prehliadku s názvom Zlatom a ohňom (Umenie Slovenska na sklonku stredoveku) sprístupnia v utorok 14. septembra 2010 v národnom múzeu stredoveku v Múzeu Cluny v Paríži. Podľa hovorkyne rezortu kultúry a cestovného ruchu Evy Chudinovej sa na vernisáži osobne zúčastní aj minister Daniel Krajcer.

Výstava sústreďuje viac ako 60 sochárskych diel, malieb, iluminácií (gotických rukopisov) a zlatníckych diel. Prvá rozsiahla panoráma obdobia stredoveku na Slovensku vzdáva česť prvotriednemu umeleckému centru v Európe 15. a 16. storočia. Popri súbežne prezentovanej výstave v priestore Národných galérií Veľký palác: Francúzsko 1500, medzi stredovekom a renesanciou návštevník spoznáva zatiaľ neznámy región, kde prelínajúce sa vplyvy umožnili vznik originálneho umeleckého vyjadrenia. Kurátorsky prehliadku zastrešili kurátor zbierky gotického umenia SNG Dušan Buran, kurátor múzea Cluny Xavier Dectot a chargé dokumentárnych štúdií múzea Cluny Jean-Christophe Ton-That. Výpožičky pre výstavu poskytlo niekoľko múzeí a po prvýkrát aj slovenské cirkevné inštitúcie. Organizátorom prehliadky je múzeum Cluny, Národné múzeum stredoveku, Združenie národných múzeí v Paríži a Slovenská národná galéria v Bratislave.


V centre výstavy návštevník spoznáva jednu z najreprezentatívnejších ukážok oltárneho umenia prostredníctvom sochárskych a maliarskych prvkov oltárov. Tieto celky, ktoré sa väčšinou ešte nachádzajú v slovenských kostoloch, prekvapujú svojimi komplexnými štruktúrami architektúry, bohatstvom ich dekóru a výnimočnými rozmermi. Sochy a obrazy pochádzajúce z týchto oltárov sú veľmi často väčšie ako to, čo znázorňujú. Kvalita sochy Panny Márie z Veľkého Biela alebo reliéfu Narodenia prekvapujú nielen vzhľadom na obvyklé proporcie takéhoto typu diel. Vynikajúci stav zachovania týchto pamiatok umožňuje oceniť intenzitu výrazov a subtílne spracovanie postáv. Väčšina diel sa vyznačuje bohatou a dobre zachovanou polychrómiou, leskom zlata a ohnivosťou farieb.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O parížskom úspechu slovenskej gotiky v SNG

Netradičnú dokumentačnú reportáž o výstave neskorej gotiky Slovenska Zlatom a ohňom – Umenie Slovenska na konci stredoveku, ktorá od septembra do januára žala úspechy v parížskom Múzeu Cluny, ponúka do polovice februára Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave. Kurátor výstavy Dušan Buran na nej predstavuje v rámci Kabinetu starého umenia vo Vodných kasárňach na Rázusovom nábreží zákulisie tohto medzinárodného projektu. Pod názvom Všade dobre, doma najlepšie! (Nulle part aussi bien que chez soi!) môžu návštevníci vidieť gotické artefakty v ich transportných obaloch – drevených škatuliach. Dostanú sa aj k ohlasom na výstavu, ktorú videlo približne 105 tisíc ľudí, vo francúzskej a našej tlači. Ako ďalej agentúru SITA informovala Karmen Koutná z marketingu a komunikácie SNG, výstava tak ponúka jedinečnú možnosť vidieť vybrané diela z parížskej výstavy. Následne totiž poputujú svojim majiteľom.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

New Frontiers – Art from New EU Member States

Dňa 2. marca 2004 privítala Národná galéria v Dubline umenie desiatich nových, pristupujúcich členských štátov Európskej únie na výstave, ktorá nesie názov New Frontiers – Art from New EU Member States. Výstavu formálne otvoril írsky minister umenia športu a turizmu v miléniovom krídle Národnej galérie Írska.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Odpovede

  1. Slovenská gotika v parížskom múzeu stredoveku Cluny

    V Paríži otvorili výstavu slovenskej gotiky

    BRATISLAVA 14. septembra (SITA) – Hrdosť aj zodpovednosť za hodnoty, presahujúce hranice, pripomenul minister kultúry a cestovného ruchu SR Daniel Krajcer počas otvorenia výstavy Zlatom a ohňom v národnom múzeu stredoveku v Paríži. Krajcer spolu s Frédéricom Mitterrandom, ministrom kultúry a komunikácií Francúzskej republiky dnes o 19:00 slávnostne otvorili prehliadku slovenskej gotiky Zlatom a ohňom (Umenie Slovenska na sklonku stredoveku). SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová. Na vernisáži minister Krajcer okrem iného uviedol, že “aj táto výstava sa stala príležitosťou na reštaurovanie niekoľkých pamiatok, ktoré by naň za iných okolností museli čakať dlhý čas“.

    Výstava sústreďuje viac ako 60 sochárskych diel, malieb, iluminácií (gotických rukopisov) a zlatníckych diel. Prvá rozsiahla panoráma obdobia stredoveku na Slovensku vzdáva česť prvotriednemu umeleckému centru v Európe 15. a 16. storočia. Popri súbežne prezentovanej výstave v priestore Národných galérií Veľký palác: Francúzsko 1500, medzi stredovekom a renesanciou návštevník spoznáva zatiaľ neznámy región, kde prelínajúce sa vplyvy umožnili vznik originálneho umeleckého vyjadrenia. Prehliadku zostavili spoločne kurátor zbierky gotického umenia Slovenskej národnej galérie Dušan Buran, kurátor múzea Cluny Xavier Dectot a chargé dokumentárnych štúdií múzea Cluny Jean-Christophe Ton-That.

    Návštevník spozná jednu z najreprezentatívnejších ukážok oltárneho umenia prostredníctvom sochárskych a maliarskych prvkov oltárov. Tieto celky, ktoré sa väčšinou ešte nachádzajú v slovenských kostoloch, prekvapujú komplexnými štruktúrami architektúry, bohatstvom ich dekóru a výnimočnými rozmermi. Sochy a obrazy z týchto oltárov sú veľmi často väčšie ako to, čo znázorňujú, napríklad socha Panny Márie z Veľkého Biela alebo reliéf Narodenia. Diela sú vo vynikajúcom stave.

    Exponáty pre výstavu poskytlo niekoľko múzeí a po prvýkrát aj slovenské cirkevné inštitúcie. Organizátorom prehliadky je múzeum Cluny, Národné múzeum stredoveku, Združenie národných múzeí v Paríži a Slovenská národná galéria v Bratislave. Výstava sa koná pod záštitou prezidenta Francúzskej republiky Nicolasa Sarkozyho a prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Comments are closed.