Slávny Tádž Mahal stráca farbu, najvyšší súd bije na poplach

Obrázok k článku od zora.

Indický najvyšší súd poveril vládu, aby požiadala o zahraničnú pomoc a zastavila “znepokojivú zmenu farby” známej pamiatky Tádž Mahal. Slávne mauzóleum zo 17. storočia je postavené z bieleho mramoru a ďalších materiálov. Podľa súdu však stavba najprv zožltla a teraz miestami chytá farbu do hneda či zelena. Na príčine je znečistenie i hmyzí trus.

 

Indický súd preskúmal fotografie poskytnuté environmentalistami a nariadil vláde, aby zohnala pomoc z Indie i zo zahraničia. Vláda už v minulosti zatvorila mnohé fabriky v blízkosti pamiatky, avšak aktivisti tvrdia, že mramor stále stráca svoj lesk.

 

Tádž Mahal zo 17. storočia sa nachádza v Ágre v indickom štáte Uttarpradéš. Postaviť ho nechal indický cisár Šáhdžahán na pamiatku svojej ženy Mumtázmahal. Pamiatku zapísanú v zozname svetového dedičstva UNESCO navštívi ročne viac než sedem miliónov turistov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Divy Slovenska a Sveta

Karol Kállay, E. Hofberger – Divy Slovenska
E. Hofberger, znalec Slovenska z Nemecka (karpatskonemeckej národnosti a rodák z Kežmarku) a špičkový slovenský fotografista K. Kállay sa podujali na netradičnú publikáciu. Približujú nám stavebné a umelecké pamiatky i prírodné zvláštnosti tejto krajiny, pričom k mnohému pristupujú netradičným spôsobom – z hľadiska osobného dojmu a so zmyslom i pre veci vedľajšie.

Citadela Inkov nebude na Zozname ohrozených lokalít

7. júla 2008 – Peruánsky Národný kultúrny inštitút upozorňuje, že UNESCO sa rozhodlo nepridať Machu Picchu na Zoznam svetového dedičstva ohrozených lokalít. Rovnako tvrdí, že Vzdelávacia, vedecká a kultúrna Organizácia Spojených národov sa rozhodla, že známej citadele Inkov nehrozí skoré priame ohrozenie.