Slávnostná bohoslužba v Kláštore kartuziánov Červený Kláštor

Obrázok k článku od zora.

Slovenská katolícka charita (SKCH) pripravila pre veriacich slávnostnú svätú omšu spojenú so sviatosťou pomazania chorých, ktorá sa uskutoční v Kostole sv. Antona Pustovníka, národnej kultúrnej pamiatke – Kláštore kartuziánov v Červenom Kláštore. Svätú omšu so sviatosťou pomazania chorých bude celebrovať Štefan Sečka.

 

Unikátne miesto plné histórie i duchovna ožije bohoslužbou v stredu 17. októbra o 10:30. Sviatosť pomazania chorých patrí medzi sedem sviatostí katolíckej cirkvi. Útechu a posilnenie ňou môžu prijať ľudia skúšaní chorobou. Počas podujatia, ktoré Spišská katolícka charita organizuje po prvýkrát, majú účastníci možnosť absolvovať aj špeciálnu exkurziu. Stredoveký kostol sv. Antona Pustovníka je svojou barokovou výzdobou a hlavným i bočnými oltármi dominantou Národnej kultúrnej pamiatky Kláštor kartuziánov. Keďže kláštorný areál dnes slúži ako múzeum, okrem svätej omše budú môcť návštevníci na prehliadke vidieť aj viac zo života mníchov kartuziánskeho a kamaldulského rádu, najprísnejších pustovníckych reholí. Z tunajších mníchov preslávil spišskú oblasť svojou lekárňou a herbárom fráter Cyprián, vášnivý zberateľ liečivých bylín. Ako informovala Petra Lisoňová z oddelenia komunikácie a PR Spišskej katolíckej charity, pre návštevníkov je pripravený aj hudobný program. Verejnosť si bude môcť vypočuť Chválový tím Spoločenstva Dobrého Pastiera či z Veľkého Lipníka spevácku skupinu Jednoty dôchodcov a spevácky súbor Vorodaj.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kláštor kartuziánov čaká komplexná rekonštrukcia

Najneskôr do troch rokov by mal Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore prejsť komplexnou generálnou opravou. Nezisková organizácia Cyprián, ktorá kláštor spravuje, pripravuje veľký projekt zásadnej rekonštrukcie objektu po viac ako 60 rokoch. „Chceme sa uchádzať o maximálny objem finančných prostriedkov z Regionálneho operačného programu vo výške takmer 2,5 milióna eur,“ povedal pre SITA riaditeľ n.o. Cyprián Milan Gacík. Rekonštrukčné práce v Kláštore kartuziánov by sa mali robiť v rokoch 2011 a 2012.

Kláštorný kostol sa nedarí obnoviť už 50 rokov

ČERVENÝ KLÁŠTOR 29. septembra 2004 (SITA) – Zastavenie reštaurátorských prác v kláštornom kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore spôsobila transformácia fondu Pro Slovakia na program Obnovme si svoj dom. Vylúčením štátnych inštitúcií z možnosti uchádzať sa o granty z programu Obnovme si svoj dom vznikla podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Prešove Márie Polákovej paradoxná situácia, pretože štátna inštitúcia zriadená ministerstvom kultúry nemá možnosť získať peniaze na obnovu kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu.

Nový cyklochodník spojí dve kultúrne pamiatky

Slovenskú obec Červený Kláštor a poľskú obec Śromowce Niźne spojí cykloturistický chodník. „Prešiel nám projekt v rámci slovensko-poľskej spolupráce, ktorý spojí dve kultúrne ustanovizne, a to drevený kostolík v Śromowciach Niźnych a Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore,“ povedal pre SITA starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný.