Slávnosť ruží v Dolnej Krupej pripomenie ružiarku Chotekovú

Obrázok k článku

Slávnosť ruží na počesť grófky Márie Henriety Chotekovej sa 4. a 5. júna uskutoční v kaštieli a parku v Dolnej Krupej v okrese Trnava. Návštevníci budú môcť obdivovať ruže z viacerých ružiarskych spoločností, klubov a od jednotlivcov. Vidieť môžu aj najkrajšie ruže doterajších ročníkov Slávností ruží. Súčasťou podujatia bude bohatý hudobný program. V rámci neho v sobotu o polnoci zaznie v prostredí parku kaštieľa svetoznáma klavírna Sonáta mesačného svitu, ktorú podľa legendy Beethoven skomponoval okolo roku 1800 práve v Dolnej Krupej.

 

Mária Henrieta Choteková bola zakladateľka rozária v Dolnej Krupej, ktoré zažilo najväčší rozkvet začiatkom 20. storočia. Bola uznávanou odborníčkou na ruže, prednášala na výstavách, publikovala odborné články. V najlepších časoch v jej ružovej záhrade kvitlo až šesťtisíc ruží. Ružiari si v tomto roku pripomínajú 70 rokov od jej smrti. Počas víkendu bude sprístupnené aj mauzóluem rodiny Chotekovej, kde spočinuli aj telesné pozostatky “ružovej grófky“.

 

Ruže na podujatí bude vystavovať Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, Botanická záhrada pri SPU v Nitre, Arborétum Tesárske Mlyňany, Arborétum Borová hora, Slovenská národná ružiarska spoločnosť, ružiarska spoločnosť Pridunajsko a ďalší. Svojimi ružami sa pochvália aj obyvatelia Dolnej Krupej. Tohtoročnou špecialitou bude možnosť ochutnať medovinu, do ktorej boli pridané lupene z ruže nazvanej po grófke Chotekovej. Táto voňavá ruža z produkcie nemeckej rodinnej firmy Kordes mala svoju premiéru pred tromi rokmi práve v Dolnej Krupej.

 

Mária Henrieta Choteková sa narodila 24. novembra 1863 v kaštieli v Dolnej Krupej, kde prežila takmer celý život. Zomrela v roku 1946, pochovaná je v rodinnom mauzóleu za kostolom. Miestni obyvatelia ju aj vďaka jej charitatívnym aktivitám a dobrému vzťahu s dedinčanmi považujú za svoju najvýznamnejšiu rodáčku. Organizátorom Slávnosti ruží je Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum a Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články