Slávne vily Slovenska v Dome umenia

Obrázok k článku

Aj vďaka spolupráci s Ministerstvom kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky sa agentúre FOIBOS podarilo uskutočniť projekt Slávne vily Slovenska. Prácu na publikácii a rovnomennej výstavnej expozícii dokončil bádateľský a autorský tým vedený prof. Ing. arch. Matúšom Dullom, DrSc. Výsledky ich práce budú verejnosti predstavené už od 29. septembra 2010 v bratislavskom Dome umenia. Vernisáž výstavy spolu s krstom knihy sa uskutoční 28. septembra od 17. hodiny v Dome umenia Národného osvetového centra v Bratislave.
Umelecká agentúra FOIBOS sa už od roku 2004 zaoberá architektonickým dedičstvom, predovšetkým históriou a súčasnosťou vilovej architektúry a rodinného bývania v krajinách strednej Európy. Pod vedením významných editorov už bola zmapovaná vilová architektúra všetkých krajov Českej republiky. Teraz sa pozornosť agentúry obracia k slovenským susedom.

Výstava a publikácia Slávne vily Slovenska predstavia predovšetkým rodinné sídla postavené od 18. storočia po súčasnosť, objavia sa tu však aj rímske vily pochádzajúce z 2. až 3. storočia. Bude sa jednať o prierez vilovou architektúrou celej Slovenskej republiky. Divák si bude môcť prezrieť celkom 64 víl a rodinných sídiel. Osou publikácie budú životné príbehy architektov a stavebníkov prepojené s históriou jednotlivých domov. Každý dom hovorí sám za seba. Ukazuje, za akých okolností vznikal, ako bol navrhnutý, odráža prostredie a dobu svojho zrodu. Vybrané stavby sú príkladom architektonického myslenia, ukážkou životného štýlu, charakterizujú svojich tvorcov, majiteľov i obyvateľov.

Publikácia a rovnako tiež výstavné panely sú sprevádzané historickými aj súčasnými fotografiami a plánmi. Na výstave v Dome umenia sa súčasne objavia aj modely víl a vybraný nábytok pre spestrenie predstavy diváka o vilovom architektonickom dedičstve Slovenskej republiky.

Záštitu nad projektom Slávne vily Slovenska prevzala manželka prezidenta Slovenskej republiky Silvia Gašparovičová, minister kultúry Slovenskej republiky Daniel Krajcer a primátor Hlavného mesta SR Bratislava Andrej Ďurkovský.

Na autorskej príprave sa podieľali: Matúš Dulla (ed.), Tomáš Bujna, Zoja Droppová, Ivan Jamnický, Alexandra Klimeková, Janka Kramáriková, Ján Krcho, Igor Krpelán, Klára Kubičková, Zuzana Labudová, Dušan Mellner, Jana Minaroviech, Martin Molnár, Henrieta Moravčíková, Ľubomír Mrňa, Jana Pohaničová, Adriana Priatková, Maroš Semančík, Vladimír Šlapeta, fotografie Ľubo Stacho.

Projekt vznikol v spolupráci a s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Medzinárodného višegrádskeho fondu.

V spolupráci a s podporou Bratislavského samosprávneho kraja, hlavného mesta Bratislava, miest Bardejov, Košice, Liptovský Mikuláš, Vysoké Tatry a Žilina.

Partneri: Ateliér architektúry Prof. Ján Bahna, Baumit, spol. s.r.o., Slovenská republika; DaM, spol. s.r.o., Fakulta architektúry ČVUT, FORZET spol. s.r.o., SLOVENSKÝ DOM a.s., Spolok architektov Slovenska, Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Prahe.

Na príprave publikácie a výstavnej expozície spolupracovalo množstvo inštitúcii, organizácii a jednotlivcov, z ktorých aspoň hlavná časť je uvedená v publikácii.

Výstava Slávne vily Slovenska bude otvorená verejnosti od 29. 9. do 24. 10. 2010 v Dome umenia Národného osvetového centra v Bratislave každý deň okrem pondelka od 10:00 do 18:00 hod.

Výstava Slávne vily Slovenska bude putovná a po prezentácii v Bratislave by sa mala presunúť do Prahy a následne do ďalších miest Slovenskej republiky.

Viac informácií na: http://www.foibos.cz, http://www.slavnevily.cz, http://www.nocka.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky

Na Slovensku je Deň Ústavy SR štátny sviatok. Prvého septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady (SNR) prijali Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu. Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísal predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Granty Ford desiaty krát na Slovensku

Po veľmi úspešnom minulom ročníku Grantového programu na Slovensku, kedy organizátori zaznamenali rekordný počet zaslaných prihlášok, Ford Motor Company dnes vyhlasuje desiaty ročník grantového programu Conservation & Environmental Grants na Slovensku.

Odpovede

  1. Slávne vily Slovenska v Dome umenia

    Na 288 stranách sa v knihe predstavujú rodinné domy postavené na Slovensku od osemnásteho storočia, ale aj rímske vily z druhého až tretieho storočia.

    BRATISLAVA 29. novembra (SITA) – V rebríčku predajnosti siete kníhkupectiev Artforum za minulý týždeň sa ako prvá umiestnila publikácia Slávne vily Slovenska. Na 288 stranách sa v knihe predstavujú rodinné domy postavené na Slovensku od osemnásteho storočia, ale aj oveľa staršie rímske vily. Prierez slovenskými stavbami dopĺňajú tvorivé a životné príbehy ich architektov a stavebníkov. Domy sa predstavujú podľa obdobia v ktorom vznikali, čitatelia v knihe nájdu aj informácie o dobových situáciách, či architektonických štýloch.

Comments are closed.