Slanický ostrov počas sezóny navštívilo takmer 48-tisíc ľudí

Obrázok k článku

Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade navštívilo počas letnej turistickej sezóny 47 628 ľudí, čo je takmer o 11-tisíc viac ako v predchádzajúcom roku. Sezónu 2016 hodnotí Oravská galéria v Dolnom Kubíne, ktorá spravuje expozície na ostrove, pozitívne.

 

„Vďaka dvom kapitánom, lektorom a všetkým zamestnancom bola zabezpečená kvalitne, čo sa odrazilo v počte návštevníkov z rôznych kútov sveta,“ uviedla galéria pre médiá v tlačovej správe. Návštevníci ostrova mohli už 43. sezónu obdivovať trvalú expozíciu tradičného ľudového umenia – polychrómovaná drevená a kamenná plastika a podmaľby na skle z obdobia 18. až 20. storočia. Na ostrov premávala loď galérie Slanica z prístavu na Slanickej Osade. Plavba a zároveň prehliadka ostrova trvá 90 minút.

 

V priestore kostola v júli usporiadal Dom kultúry v Námestove 40. ročník Hudobného leta s tromi koncertmi vážnej hudby – Fórum Mladých umelcov, Z klenotnice Starej hudby s husľovým virtuózom Petrom Michalicom a recitál Miroslava Dvorského s klavírnym sprievodom Daniela Buranovského a umeleckým prednesom Jozefa Šimonoviča.

 

Myšlienka usporadúvať každoročne v poslednú augustovú nedeľu na ostrove sväté omše pre Slaničanov, ktorí boli vysťahovaní z rodnej obce pred napustením Oravskej priehrady, sa zrodila v roku 1990. Prvé dve omše boli celebrované pod holým nebom, ostatné až do súčasných dní sa konajú v kostole. „Po viac ako šesťdesiatich rokoch od napustenia priehrady je pôvodných Slaničanov z roka na rok menej, ale tradíciu zatiaľ udržiavajú a posolstvo postupne odovzdávajú svojim potomkom,“ dodala galéria.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Matilda Čechová

21.3.1908 – 1.11.1995
Od r. 1912 žila s rodinou v rozličných častiach Rakúska, v r. 1921 sa vrátila a striedavo žila na Slovensku a v Čechách. V r. 1929 – 1931 študovala na Učiteľskom ústave v Martine. Výtvarné vzdelanie získala na Škole umeleckých remesiel v Bratislave (1935 – 1936, prof. František Malý) a na Oddelení kreslenia a maľovania SVŠT, kde študovala v r. 1941 – 1947 u prof. Gustáva Mallého, Maximiliána Schurmanna a Jána Mudrocha.