Skončila sa rekonštrukcia ôsmeho zázraku sveta

Preslávená Jantárová komnata v paláci v petrohradskej časti Carskoje selo v deň ukončenia jej rekonštrukcie. FOTO – TASR/AFP

PETROHRAD – Legendárna Jantárová komnata ruského cára zasvietila v plnom lesku. S pomocou nemeckých peňazí sa rekonštrukcia vydarila práve načas k tristému výročiu založenia Petrohradu.

„Dnes je sviatok nás všetkých,“ komentoval dokončenie zrekonštruovanej Jantárovej komnaty Ivan Sautov, riaditeľ Palácového múzea. Záverečný dokument o dokončení podpísala spoločná nemecko-ruská komisia v Cárskom sele.

Slávna komnata, oddávna oslavovaná ako ôsmy zázrak sveta, bola pôvodne darom pruského kráľa ruskému cárovi. Počas druhej svetovej vojny ju nemecké vojská ukradli a od konca vojny bola považovaná za stratenú. O tom, čo sa s ňou stalo, sa odvtedy šírili rôzne legendy.

Roku 1979 začal Sovietsky zväz s rekonštrukciou, ktorú sa napriek tomu, že financie viackrát viazli, v týchto dňoch nakoniec podarilo dokončiť. Rozhodla nakoniec triapolmiliónová podpora nemeckého koncernu Ruhrgas.

„Jantárová komnata bola doteraz symbolom temných čias druhej svetovej vojny. Oddnes je to symbol dobrých vzťahov medzi Ruskom a Nemeckom,“ povedal ruský minister kultúry Michail Švydkoj. Rekonštrukciu označil za „jedinečný projekt v dejinách kultúry“.

Skupina asi päťdesiatich reštaurátorov vyrezala pol milióna jantárových platničiek na rekonštrukciu stien. Spracovali pritom šesť ton jantáru, čiže skamenenej živice ihličnatých stromov. Návštevníci Jekaterinského paláca môžu vidieť výsledok od 2. júna. Tridsiateho prvého mája, na tristé výročie založenia Petrohradu, Jantárovú komnatu slávnostne otvorí ruský prezident Putin. (eg)

www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bakšiš otvorí Jantárovú komnatu

Kto chce vidieť na vlastné oči ôsmy div sveta – Jantárovú komnatu v petrohradskom Carskom Sele, musí sa obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti. Na vstup sa totiž v turistickej sezóne čaká v zástupe niekoľko hodín. Prefíkanejší však môžu siahnuť aj po iných metódach.

Ruský miliardár chce zachrániť krížnik Aurora

Ruský miliardár Michail Prochorov chce kúpiť krížnik Aurora, symbol revolúcie z roku 1917, aby z nej miesto zábavného centra urobil múzeum. “Vidím nebezpečenstvo pre Auroru, ktorú v uplynulej dobe príliš často používajú na organizovanie párty a nakrúcanie filmov, čím sa stáva výlučne miestom večierkov,” uviedol v otvorenom liste veliteľovi ruského námorníctva Vladimirovi Vysockemu a Valentine Matvienko, guvernérke Petrohradu, kde Aurora kotví.