Škody po požiari kaštieľa v Ožďanoch sú minimálne 300 tisíc eur

Obrázok k článku od zora.

Minimálne na 300 tisíc eur odhadli škody po štvrtkovom požiari kaštieľa v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota. Národná kultúrna pamiatka, ktorá je ozdobou tohto regiónu, sa podvečer ocitla v plameňoch. Na mieste zasahovalo takmer 30 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Ako informovala banskobystrická krajská polícia, počas hasenia musela polícia zabezpečovať miesto činu proti neoprávneným vstupom občanov, ktorých zvedavosť ťahala do blízkosti kaštieľa, čo komplikovalo aj prístup hasičom s technikou. Príčiny požiaru teraz vyšetrujú.

 

Renesančný kaštieľ bol najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani.

 

Kaštieľ bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral.

Obrázok k článku od zora.

Po zmene režimu vystriedal niekoľko vlastníkov, ktorí s ním mali rôzne zámery. Ani jeden však nebol realizovaný a objekt napokon skončil v exekúcii.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede