Sklad soli v objekte Solivarov začnú rekonštruovať na jar

Obrázok k článku

Rekonštrukčné práce na národnej kultúrnej pamiatke Solivar by sa mali začať v marci, resp. apríli tohto roku. Agentúre SITA to potvrdil hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Podľa jeho vyjadrenia, rekonštrukcia je financovaná z eurofondov. Náklady na obnovu skladu soli „boli vysúťažené v sume necelých 2,4 mil. eur (s DPH). Kto bude práce vykonávať, nechcel zatiaľ prezradiť. Vo svojom písomnom stanovisku uviedol, že zhotoviteľ stavebných prác je už tiež známy, „ale jeho meno budeme komunikovať až po ukončení verejného obstarávania, t.j. po podpise zmluvy,“ doplnil Bednár.

Na rekonštrukciu historického objektu zo 17. storočia, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí pod Slovenské technické múzeum v Košiciach, sa čaká už vyše dva roky. V jeseni 2010 práce zabrzdila kontrola na ministerstve kultúry, ktorá súvisela s projektom a výberovým konaním na dodávateľa prác.

Dominanta historických Solivarov – sklad soli, vyhorel v roku 1986. . Pri požiari skladu zhorela vzácna svorníková drevená konštrukcia krovu a celá budova je dnes v schátralom stave. Rekonštrukcia bola rozvrhnutá na dva roky. Projekt má za cieľ záchranu a obnovu objektu, v ktorom sa vytvoria vhodné priestory pre múzejnú činnosť a kultúrno-spoločenské podujatia. Počíta sa tu aj s kongresovou sálou a ubytovacími kapacitami.

Budovy starého Solivaru tvoria unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky. Patrí k ním šachta Leopold, četerne (rezervoáre soľanky), huta, varňa, sklad soli, kováčske dielne a klopačka

Časť pozemkov v okolí komplexu historických budov patrí mestu Prešov, ktoré má záujem využívať soľanku na vytvorenie soľných kúpeľov, prípadne soľné jazero, čím by sa vytvorila oddychovo-relaxačná zóna pre obyvateľov mesta i návštevníkov múzea.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Projekty pre Solivar

4. septembra 2008 (SITA) – Mesto Prešov a Slovenské technické múzeum v Košiciach podpísali dohodu o partnerskej spolupráci, ktorá sa týka revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Solivar v Prešove. Ide o unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo 17. storočia, ktorého súčasťou je gápeľ, najväčší a najstarší ťažný mechanizmus v Európe.

Odpovede

Comments are closed.