Skauti pomáhajú zachrániť kostol sv. Anny

Obrázok k článku

Jeden z najstarších kostolov Liptova v Liptovskej Anne, okres Liptovský Mikuláš, pomáhajú zachraňovať skauti. Pre agentúru SITA to potvrdil starosta L. Anny Ivan Bella.
„Súčasný stav ruiny kostola sv. Anny je výsledkom dlhodobého degradačného procesu. Stavba nemala strechu a koruna tiež nebola chránená. V dobrom stave sa zachovala predná strana so vstupným ranogotickým portálom. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia tu bol podrobný archeologický prieskum, žiaľ, devastácia pokračovala, pretože štát neurobil zásah na záchranu ruiny. Samotná rímsko-katolícka cirkev alebo obec nemohli robiť práce bez náležitých projektov, pretože objekt je evidovaný ako národná kultúrna pamiatka,“ vysvetlil situáciu.
Vlani sa podarilo získať peniaze z ministerstva kultúry na vypracovanie projektu. „Zahŕňa dostavanie a zakonzervovanie ruiny, vybudovanie parkoviska, prístupových chodníkov a osvetlenia. V súčasnosti sú jednotlivé artefakty z pieskovca konzervované v ateliéroch v Banskej Štiavnici a následne budú osadené do spevnených múrov ruiny,“ konštatoval starosta.
„Projekt je dlhodobý a jeho realizácia finančne náročná, rádovo v desiatkach tisíc eur. Obec aj cirkev majú obmedzené financie, hľadáme možnosti financovania z eurofondov. Už druhé leto máme výbornú spoluprácu so skautským hnutím, ktoré nám veľmi pomohlo, hlavne pri manuálne náročných zemných prácach,“ podotkol Bella.
Prvé písomné záznamy o kostolíku sv. Anny pochádzajú z roku 1260. Kostol bol využívaný veriacimi aj z blízkych oravských obcí. Slúžil rímsko-katolíckej cirkvi do roku 1790, kedy ho zničil požiar. Drevená zvonička bola pristavená koncom 19. storočia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Románsku rotundu v Dechticiach chcú zrekonštruovať

Obec Dechtice v okrese Trnava chce zrekonštruovať svoju dominantu románsku rotundu Kostol Všetkých svätých z roku 1172. “Je to taká vzácnosť na Slovensku, že kostolík nepatrí cirkvi, ale obci. Vyplýva nám povinnosť starať sa oň, a tak by sme ho chceli zrekonštruovať v spolupráci s pamiatkovým úradom,” uviedol starosta obce Karol Zachar.

Odpovede

  1. Príjemné

    Príjemné správy:

    http://liptov.sme.sk/c/6974428/pri-oprave-kostolika-na-liptove-zistili-ze-mur-drzal-bez-malty.html

     

    Je to skvelé, že sa s tým kostolíkom dobré veci dejú. Sledoval som jeho rozpad roky a nikto sa oň nestral.
    Je potrebné pripomenúť, že hýbateľom iniciatívy na samom začiatku bola Mgr. Zuzana Líšková z L. Mikuláša, ktorá má v Anne korene. Ona zburcovala pamiatkarov, ktorí si dovtedy mysleli, že objekt nemá vysporiadané vlastníctvo. Ona získala majetkové podklady, ktoré identifikovali ako vlastníctva R.kat. farnosť v Prosieku. Ona pomáhala pani kostolníčke s prvým projektom.
    Preto by bolo veľmi nespravodlivé, aby sa jej meno v súvislosti s touto prebiehajúcou obnovou nespomenulo.

Comments are closed.