Skanzen v kúpeľoch je najstarším na Slovensku

Obrázok k článku

Skanzen v Bardejovských kúpeľoch je v prevádzke po celý rok. Napriek tomu, že je koniec marca, etnografka Anna Holtmanová začína svoju pracovnú zmenu s lopatou v ruke, aby odhrnula sneh a sprístupnila chodníčky k jednotlivým exponátom tohto Múzea ľudovej architektúry, ktoré patrí pod Šarišské múzeum v Bardejove.

Bardejovský skanzen je najstarším na Slovensku, otvorili ho v roku 1965. Na ploche zhruba dvoch hektárov sa nachádza 28 stavieb, z nich sú len dve kópie, ostatné exponáty sú originály hlavne z horného Šariša, menej zo severovýchodného Zemplína. V jeho blízkosti sa nachádza vo vile Rákociho aj Národopisná expozícia. „Návštevník, ktorý má záujem o ľudovú kultúru, si môže pozrieť na malej ploche kultúru bývania, ale aj kroje, remeslá a domácu špecializovanú výrobu,“ uviedla etnografka

Všetky budovy v skanzene boli postavené z dreva. Najvyhľadávanejšie sú drevené chrámy zo Zboja a Mikulášovej , v ktorých sa konajú aj náboženské obrady. Gréckokatolícke liturgie tu slúžia kňazi z bardejovskej farnosti Vinbarg po celý rok, do chrámu je vstup aj keď nie je skanzen otvorený. Ako uviedol pre agentúru SITA farár Florián Potočňák, obrady sa tu konajú aj počas veľkonočných sviatkov. Pravoslávne liturgie v skanzene sú iba počas letnej sezóny (od mája) a konajú sa v pôvodne gréckokatolíckom chráme. V tomto regióne žijú pravoslávni veriaci, ktorí sa pridržiavajú Juliánskeho kalendára a Veľkú noc budú sláviť až 5. mája.
Atrakciou bardejovského skanzenu je súbor stavieb, kde sa prúdom vody vyrábali drevené vodovodné rúry. Vŕtareň stála pôvodne v Bardejove, ide o unikátne zariadenie, ktoré pracovalo takmer nepretržite celých 540 rokov. Podľa Holtmanovej, toto zariadenie je veľmi jednoduché, ale pritom dokonalé. Pomocou vodnej sily sa zväčša z borovicových kmeňov vyrobili drevené rúry. Bardejov mal posledné funkčné drevené potrubie až do roku 1966. V Bardejovských kúpeľoch rozvádzali drevené rúry liečivé pramene na kolonádu a po celom areáli kúpeľov. Skanzen v Bardejovských kúpeľoch navštívili počas jeho 48-ročnej existencie hostia z celého sveta. Etnografka uviedla, že v knihe návštev majú zápisy aj v svahilštine, čo je jazyk používaný vo východnej Afrike, tiež zápisy v jazykoch severských krajín Európy. Tým, že dnes hovoria takmer všetci cudzinci po anglicky, je ťažké identifikovať, odkiaľ hostia pochádzajú.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Skanzen Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch

Návštevníci Bardejovských kúpeľov si môžu počas veľkonočných sviatkov naplánovať prehliadku skanzenu. Ako informoval tlačovú agentúru SITA lektor Múzea ľudovej architektúry Andrej Holtman, okrem Veľkého piatku budú mať otvorené počas troch sviatočných dní. Hostí tu radi privítajú v sobotu, v nedeľu aj v pondelok. Návštevné hodiny určili od 9:30 do 15:00. V nedeľu 4. apríla tu bude aj svätá liturgia v gréckokatolíckom drevenom chráme Ochrany Presvätej Bohorodičky. Postavili ho pred 380 rokmi v Mikulášovej a nedávno ho zrekonštruovali. Bohoslužba sa začne o 9:30. Po odchode veriacich sa brána s voľným vstupom do kostolíka uzatvorí a chrám bude prístupný ako súčasť skanzenu.

Vzácny drevený chrám opäť v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch sa v sobotu 22. októbra konala posviacka zrekonštruovaného a nanovo postaveného dreveného gréckokatolíckeho Chrámu Ochrany Presvätej Bohorodičky, ktorý pochádza z roku 1730 a pôvodne stál v Mikulášovej. V roku 1931 bol prenesený do skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Chrám bol pred dvomi rokmi úplne rozobratý a v tomto roku nanovo postavený po dôkladnej rekonštrukcii.

Nitrianska poľná železnica oslavuje 25 rokov

Nitrianska poľná železná oslavuje 25 rokov svojej existencie. Špeciálne jazdy na kartónový lístok ako za starých čias bude mať počas výstavy Agrokomplex od 19. do 22. augusta 2010. Jediná poľná železnica na Slovensku sa nachádza v areáli Slovenského poľnohospodárskeho múzea a Výstaviska Agrokomplex. Dnes už storočný parný vlak po nej prvýkrát prešiel 23. augusta 1985. Počas troch týždňov výstavy Agrokomplex v roku 1985 sa ním previezlo 20 000 ľudí.