Skanzen predstaví pamiatky Slovenska v miniatúrach

Obrázok k článku

Pamiatky Slovenska v miniatúrach predstaví skanzen, ktorý vzniká v Zlatých Moravciach. Návštevníci sa tu budú môcť pod holým nebol prechádzať pomedzi slovenské hrady, zámky, kostoly či objekty ľudovej architektúry. Takéto skanzeny sú vyhľadávanou turistickou atrakciou napríklad v Holandsku, Nemecku, Taliansku, Rakúsku a Poľsku. Verné, no zmenšené kópie známych i menej známych objektov zhotovujú už roky modelári zo Zlatých Moraviec. Ich tvorbu môže verejnosť vidieť do 4. marca v nákupnom centre Galéria Mlyny v Nitre v rámci výstavy Miniatúry Slovenska. Vystavujú tu napríklad Nitriansky hrad s rozmermi sú 4,5 krát 2,5 metra a výškou 2,80 metra. Výroba tejto miniatúry trvala takmer rok a pracovali na nej piati ľudia – Miloš Lukáč, Miroslav Šabo, Ivan Šabík a Laco Rezák a Šimon Majlát. Tento tím modelárov pracuje aj na vzniku Múzea historických budov v Zlatých Moravciach.
Súčasťou skanzenu bude napríklad Dóm svätej Alžbety, hrad Devín, Nitriansky hrad, Kostol svätého Juraja z Kostolian pod Tribečom, Dražovský kostolík a mnohé iné modely. „Sme dohodnutí s pamiatkovým úradom, že nám pomôžu vytypovať vhodné objekty,“ povedal pre agentúru SITA modelár Miloš Lukáč. Múzeum by chceli otvoriť v júni 2013 pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na naše územie. Na začiatok by chceli vystaviť aspoň 20 modelov a postupne do múzea dopĺňať ďalšie. Celkovo by v skanzene malo byť 250 až 300 miniatúr. „Chceme to urobiť ako takú mapu Slovenska. Každý región bude niečím zastúpený,“ povedal Lukáč. Modelári pracujú podľa mierky 1:25. Na objekty, ktoré dnes už neexistujú, používajú menšiu mierku 1:50, pretože tam detaily nie sú známe.
Presné miesto budúceho skanzenu zatiaľ Lukáč prezradiť nechce, pretože ešte majetkovo-právne riešia pozemky. Hovorí, že zatiaľ majú isté dva hektáre, ďalších desať hektárov sa ešte usilujú získať. Finančné prostriedky na vznik múzea chcú modelári, ktorí si na tento účel založili neziskovú organizáciu Múzeum historických budov, získať od mesta Zlaté Moravce, Nitrianskeho samosprávneho kraja a tiež z ministerstva kultúry a nórskych fondov. „Vstupné plánujeme na takej úrovni, aby bolo prijateľné pre rodiny a aby sa vrátili aj o rok,“ povedal Lukáč.

Foto: Užívateľ Obnova.sk: Omnix

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Nitre bude Klenotnica s najvzácnejšími nálezmi zo Slovenska

V bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre má vzniknúť Klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch. Budú medzi nimi predmety z drahých kovov, plastiky či vzácny originál Moravianskej Venuše z mamutoviny, ktorej vek sa odhaduje asi na 22 800 rokov. „Prezentácia bude zabezpečená proti krádeži aj proti poškodeniu nálezov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Klenotnica bude súčasťou múzea, ktoré chce Archeologický ústav otvoriť v jednej zo svojich budov v areáli kasární v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V múzeu bude stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy.