Skanska má záujem riešiť situáciu okolo viladomov v Devíne

4. augusta 2008 – Spoločnosť Skanska Development SK sa bude snažiť riešiť situáciu s bratislavskou mestskou časťou (MČ) Devín pri výstavbe tzv. viladomov. Tie by výrazne zmenili vidiecky charakter tejto oblasti, proti čomu protestujú nielen obyvatelia Devína, ale aj ďalší občania.
“Budeme sa snažiť nájsť takú formu, aby sa to páčilo všetkým,” povedal dnes po rokovaní so starostkou Devína o projekte 23 viladomov generálny riaditeľ skupiny Skanska v ČR a SR Dan Ťok. “Išlo o informatívnu schôdzku, na ktorej som chcel pochopiť priamo pani starostku a poslancov, v čom je jadro problému a ako by sa dal takýto problém riešiť. Odkazovanie si cez médiá nie je normálna forma ako riešiť normálny obchodný problém. Riešenie vždy existuje. Ja som pochopil, o čo tu v Devíne ide, o čo ide ľuďom okolo,” povedal Ťok. Podľa neho sú to normálne problémy, ktoré sprevádzajú všetky developerské projekty. “Len tu z nejakého dôvodu eskalovali spôsobom, ktorému nerozumiem a nie je príjemný,” uviedol.

“Neprotestujeme proti výstavbe ako celku, ale proti výstavbe, ktorá sa nehodí do prostredia Devína,” uviedla starostka Devína Ľubica Kolková. Podľa nej “nejde o nejaké hysterické bránenie sa výstavbe, ale o ochranu niečoho, čo si ochranu zaslúži.” Výstavba by mala byť citlivá voči prostrediu, myslí si Kolková. Štvorpodlažná zástavba nie je pre Devínčanov prijateľná. “Požiadavky sa nemenia – znížiť počet podlaží a hustotu zástavby a vybudovať základnú občiansku vybavenosť,” uviedla starostka. Malo by ísť o ihriská, obchod, škôlku. “Budeme postupovať zákonnými cestami a využijeme všetky možnosti, aby sme túto výstavbu zregulovali do podoby, o ktorú sa snažíme,” povedala starostka. Požiadavky na občiansku vybavenosť by mali zvýšiť náklady na výstavbu 23 viladomov. “Uvidíme, či sú tieto požiadavky v súlade s ekonomikou projektu. Prídeme s návrhom, stanoviskom, či sa dá s tým čosi urobiť,” povedal Ťok a dodal, že pri požiadavkách na občiansku vybavenosť je jeho firma pripravená na kompromisy.

Firme Skanska odporcovia projektu viladomov vytýkajú neetickosť výstavby, lebo by sa malo stavať na chránenom území bývalých viníc. “Skanska tu neporušila etický kódex a navyše ešte nič nepostavila. My sme v procese, že sa dohovárame a tento proces ešte nie je skončený,” komentoval situáciu Ťok. Podľa neho pristúpili obyvatelia Devína k akciám, na ktoré sa pristupuje vtedy, keď protihráč nereaguje a nie je ochotný diskutovať. “Skanska je ochotná diskutovať. Verím pevne, že zástupcovia Devína pochopili, že sme pripravení diskutovať a sú ešte prostriedky, ktorými sa dá dohodnúť priamo a nie cez médiá,” povedal šéf Skanska.

Proti výstavbe 23-štvorposchodových viladomov sa podpisuje petícia proti stavebnému zámeru. Petíciu od roku 2006 podporilo okolo 2 000 ľudí. “Myslím si, že nie je na škodu, ak táto petícia beží naďalej, lebo je to taká podpora našich myšlienok o tom, že Devín patrí nielen Devínčanom, ale celému Slovensku a je hodný toho, aby sa uchovali jeho krásy,” povedal Kolková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Bystrica: Petícia proti hotelu pri Pamätníku SNP

24. júna 2008 – Zástupcovia petičného výboru dnes do podateľne banskobystrického magistrátu priniesli petičné hárky s podpismi 3 740 občanov proti výstavbe hotela v areáli Pamätníka SNP v centre Banskej Bystrice. Podpísaní občania považujú komercionalizáciu priestoru na území chránenej mestskej pamiatkovej rezervácie v tesnej blízkosti pamätníka za zneváženie odkazu dejín Slovenska.

Občania bojujú za záchranu unikátnej tokajskej oblasti

Občania slovenskej časti tokajskej oblasti majú obavy z ohrozenia a chcú petíciou zachrániť túto unikátnu oblasť na Zemplíne. “Preto organizujeme Petíciu za zachovanie využitia územia tokajského regiónu Slovenska výhradne na pestovanie viniča, cestovného ruchu, agroturistiky a vínnej turistiky,” informovali dnes na tlačovej besede v Košiciach členka petičného výboru Magda Haburová a starostka obce Malá Tŕňa Monika Rakacká. Podpisy chcú organizátori zbierať nielen na Zemplíne či na východe Slovenska. “Petícia bude zverejnená na internetových stránkach tokajských obcí a tak ju môžu podpisovať obyvatelia celého Slovenska, veď Tokaj je unikátnym prírodným bohatstvom a verím, že sa stretne so širokou podporou,” povedala Haburová.