Sixtínska kaplnka – miesto konkláve

Obnova.sk: Sixtinska kaplnka

(TKBS) Dnes 18. apríla sa kardináli zídu na konkláve v Sixtínskej kaplnke, aby pri Michelangelovom Poslednom súde zvolili nového pápeža.
Obnova.sk: Sixtinska kaplnkaUž 450 rokov – pravdepodobne od r. 1559 – je Sixtínska kaplnka so svetoznámymi renesančnými freskami dejiskom konkláve. Pápeži sa tu volili najmenej 20 krát. Hoci Ján Pavol II. voľbu pápeža podstatne zmenil, dôrazne potvrdil jej miesto v Sixtínskej kaplnke. Jej fascináciu ako miesta tajných hlasovaní sám raz dojímavo opísal v jednej svojej básni.

Obnova.sk Fotografia

Kaplnku, ktorej rozmery 41 krát 13 krát 21 metrov údajne zodpovedajú Šalamúnovmu chrámu, dal zriadiť ako svoju palácovú kaplnku pápež Sixtus IV. – pápežskú kaplnku ako „novú Šalamúnovu halu“. V roku 1482 tým poveril niekoľkých najlepších umelcov svojej doby. Za 7 mesiacov Botticelli, Perugino, Rosselli a Ghirlandaio stvárnili na ľavej bočnej stene život Mojžiša a na pravej strane to doplnili životom Ježiša. O generáciu neskôr vytvorili Michelangelo v rokoch 1508-12 stropnú fresku histórie stvorenia.

Obnova.sk Fotografia

A v rokoch 1534-41 na čelnej stene Posledný súd, na čo musel zničiť tri staršie fresky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Michelangelo Buonarroti

Pred 440 rokmi, 18. februára 1564, zomrel v Ríme Michelangelo Buonarroti, celým menom Michelagnolo di Lodovico Buonarroti Simoni, renesančný sochár, maliar, architekt a poet, jeden z najväčších umelcov všetkých čias. Narodil sa 6. marca 1475 v Caprese v Toskánsku.

Obnova.sk Foto

Leles: Požehnanie kaplnky sv. Michala v kláštore premonštrátov

21. 07. 2004 – Dňa 20. júla sa v kláštore premonštrátov v Lelesi konalo požehnanie obnovenej kaplnky sv. Michala. Svätú omšu celebroval a obrad požehnania vykonal opát premonštrátskeho kláštora v Prahe na Strahove Michal Pojezdný. Koncelebrovali premonštrátski opáti zo Želiva, z Nové Říše, z Csorny (Maďarsko), administrátor premonštrátov z Gödöllö (Maďarsko), ďalej titulárny opát Dr. Herdics z Trstíc a mnohí kňazi z blízkeho i ďalekého okolia. Prítomní boli aj pozvaní hostia, ktorí pomáhali pri reštaurovaní kaplnky.