Simulakrum Republic

Považská galéria umenia v Žiline Vás pozýva na vernisáž výstavy mladého sochára Radka Mačuhu s tajomne znejúcim názvom Simulakrum Republic. Autor sa snaží reflektovať aktuálne stratégie výtvarného umenia, ktoré aplikuje v objektoch a inštaláciách.

Projekt Simulakrum republic sa už podľa názvu opiera o stratégiu postmoderného výtvarného umenia – simulakrum, ktorá definuje znak a realitu ako ekvivalenty. Ich vzájomný vzťah má niekoľko nadväzujúcich stupňov, pričom v tom záverečnom už nie je možné rozoznať simuláciu od skutočnej reality. Zároveň ho možno chápať ako britkú iróniu súčasnej politiky a jej mechanizmov.

Jedným zo základných myšlienkových postupov sochára je nové interpretovanie dedičstva minulosti prostredníctvom odkazujúcich a ich následné stavanie do odlišných, miestami až absurdných, súvislostí. Zaujímavým aspektom je aj manipulovanie zdanlivo nemenných foriem a s tým spojené redefinovanie ich funkcií. Sochár sa dlhodobo zameriava aj na fenomén konzumu a bezohľadnosť marketingových a reklamných stratégií vplývajúcich na náš život. Nakúpené komodity z nadnárodných reťazcov (IKEA), ale i z bazárov svojským spôsobom v štýle kutila tvarovo interpretuje a tým im dáva nový život. Používanie stratégie postavenej na využívaní existujúcich, často aj nevýtvarných prvkov, ďalej následné mixovanie ich významov je súčasťou tzv. fenoménu postprodukcie. Jednou z jej podôb je i forma určitého „pirátstva“, čiže vykradnutia a následného zneužitia určitých produktov a foriem. V prípade objektov Radka Mačuhu ide o negovanie ich pôvodného účelu hybridizáciou, čím dochádza aj ku narušeniu ich pôvodného dizajnu, tvoreného výlučne dizajnérmi IKEA. Inšpiratívnym je aj čitateľnosť procesu výroby objektov – sú pospájané bez ďalších zásahov do nich, tak ako dovoľujú ich parametre. Vernisáž výstavy v kurátorskej koncepcii Miry Putišovej sa uskutoční vo štvrtok 19. októbra 2006 o 17.00 a výstava potrvá do 26.11.2006.


Zdroj: www.obnova.sk, -pgu-

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstava – akad. soch. M. Mäkký

Považská galéria umenia Vás pozýva na vernisáž výstavy tvorby predčasne zosnulého akad. sochára Milana Mäkkého. Výstava návštevníkom predstaví staršiu tvorbu autora v grafickom dizajne a súčasne jeho práce, ktoré vznikli v poslednom období.

V Stredoslovenskej galérii sprístupnili dve výstavy

Dve výstavy sprístupnili dnes v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii. Prvou je výstavný projekt Bodyandoil komponovaný ako spoločná prezentácia siedmich autoriek, predstaviteliek mladej generácie súčasnej slovenskej výtvarnej scény. Vznikol spontánne, z ich iniciatívy, z ich vzájomnej blízkosti.

Second (art) hand.

V malej výstavnej sieni Považskej galérie umenia v Žiline bude svoju tvorbu prezentovať mladá grafička, pochádzajúca zo Žiliny, Eva Tkáčiková. Jej aktuálne práce sú výtvarnou reakciou na pozíciu umelca v kultúrno – spoločenskej štruktúre, v ktorej je ako tvorca umenia automaticky jej súčasťou, a to konkrétne v schémach: autor – publikum, a z nej vychádzajúcej a pre ňu prioritnej: jeho tvorba – záujem publika.

Grafická tvorba Elišky Skybovej

Mladá výtvarníčka Eliška Skybová absolvovala Akadémiu umení v Banskej Bystrici na oddelení voľnej grafiky. Na výstave v Považskej galérii umenia bude prezentovať tvorbu z obdobia posledných dvoch rokov. Prvý krát predstaví aj svoju diplomovú prácu.

Escape 2.

Projekt Escape 2 od dvojice mladých výtvarníkov Martina Piačeka a Stana Masára je zameraný na tému modernej komunikácie v živote človeka.

Prievan v súčasnej slovenskej maľbe 2000 – 2005

Považská galéria umenia v Žiline a Galéria mesta Bratislavy srdečne pozývajú na vernisáž výstavy pod názvom Prievan, v kurátorskej koncepcii Beaty Jablonskej (SNG) a Richarda Gregora (GMB). Vernisáž sa uskutoční 5.5.2005 o 17,OO hod. v PGU Žilina a výstava potrvá do 19.6.2005.