Sezónu na Oravskom hrade otvoria 1. mája

Palatín Juraj Thurzo sa do svojho letoviska na Oravskom hrade symbolicky vráti vo štvrtok 1. mája. Oravské múzeum pripravuje na tento deň slávnostné odomykanie hradu do novej sezóny. Pripravený je sprievod v dobových kostýmoch z Oravského Podzámku na hradné nádvorie, kde sa Juraj Thurzo stretne s poddanými. V sobotu obsadia nádvorie remeselníci, návštevníci budú mať možnosť vidieť aj historické stvárnenie odovzdávania povinných rent dedín panovníkovi. Nedeľné popoludnie na hrade spestrí zas prehliadka ľudových krojov a zvykov.

Na svoj jubilejný 140-ty rok pripravilo Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, ktoré hrad spravuje, 29 akcií. Ako agentúru SITA informovala jeho riaditeľka Mária Jagnešáková, popri tradičných lákadlách, medzi ktoré patrí napríklad Rozprávkovo-strašidelný hrad, Oravský divadelný Podzámok či nočné prehliadky hradu, uvedie aj niekoľko nových. Tie sa budú niesť v duchu osláv 140. výročia založenia Oravského múzea. “V sobotu 31. mája sprístupníme verejnosti zrekonštruovaný úsek trate a stanicu Tanečník historickej lesnej železnice v Oravskej Lesnej. Pripravujeme tiež odborný seminár a výstavu venovanú 120. výročiu úmrtia jedného zo zakladateľov múzea Wiliama Rowlanda, expozíciu pri príležitosti 230. výročia narodenia Vavrinca Čaploviča, ale aj novú obrazovú publikáciu o hrade.”

Základom zbierok múzea Oravského panstva sa stali v druhej polovici 19. storočia preparáty živočíchov a drevené modely rôznych technických zariadení, ktoré lesmajster Wiliam Rowland používal pri školení pracovníkov komposesorátu. S podporou Edmunda Zichyho, riaditeľa Oravského komposesorátu ich dal umiestniť v uvoľnených miestnostiach Oravského hradu, zbierky sprístupnili verejnosti a začali cieľavedome dopĺňať.

Oravské múzeum sa spolu s Mestským múzeom v Bratislave a matičnými zbierkami v Martine delí o najstaršiu tradíciu. Ako však dodala Mária Jagnešáková, ak by sa pri úvahách o prvenstve v muzeálnom snažení zohľadnili zbierky v Čaplovičovej knižnici, ktorá mala v minulosti charakter múzea, možno Oravské múzeum pokladať za najstaršiu organizáciu tohto

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Najobľúbenejším podujatím Turzovské slávnosti

Pamiatky či atrakcie Oravského múzea navštívilo za ostatných päť rokov viac ako milión ľudí. Pravidelne najvyhľadávanejším je Oravský hrad, ktorého bránami prešlo vlani 173 tisíc návštevníkov. Najobľúbenejším podujatím na hrade sú už tradične Turzovské slávnosti, Rozprávkový svet a nočné prehliadky, expozičnou novinkou hradu je etnografická výstava Oravské zemianstvo. Oravskú lesnú železnicu, ktorá premáva ešte iba dve sezóny, minulý rok vyskúšalo 16 tisíc turistov. Vďaka svojpomocne pripravenému pluhu spustili od decembra aj skúšobnú zimnú prevádzku. “V tomto roku je našou ambíciou inovovať a kreatívne zhodnocovať všetky podujatia Oravského múzea a pokračovať v nastolených trendoch”, povedala riaditeľka múzea Mária Jagnešáková. V prípade schválenia projektu chce múzeum za pomoci eurofondov renovovať Thurzové podkrovie Oravského hradu, celkové náklady odhadujú na zhruba 622 tisíc eur.

Na obnovenej lesnej železnici vypravia motorák

Po takmer štyridsiatich rokoch bude v Oravskej Lesnej po obnovenej lesnej železnici opäť premávať vláčik. Namiesto dreva však bude voziť turistov. Oravské múzeum totiž dokončilo obnovu zvyškov oravskej časti niekdajšej Kysucko-oravskej lesnej úvraťovej železnice a v sobotu 31. mája 2008 ju sprístupní verejnosti.