Sezóna 2005 na Slanickom ostove umenia

Obnova.sk Fotografia

Oravská galéria v Dolnom Kubíne opäť zaháji 32. letnú turistickú sezónu 2005 na Slanickom ostove umenia (vysunutá trvalá expozícia tradičného ľudového umenia Oravskej galérie v Dolnom Kubíne)Každoročne láka na sever Slovenska tisíce návštevníkov jedinečná a mimoriadne atraktívna expozícia drevených polychrómovaných plastík z 18. až 20. storočia zo zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne pod názvom „Slovenská tradičná ľudová plastika a maľba“. Súčasťou expozície je aj lapidárium kamennej plastiky v parku okolo kostola, ktorú poznajú návštevníci pod názvom „Oravská kamenárska tvorba“. Len vďaka odliatkom z originálov, ktoré zostali na pôvodných miestach v kaplnkách, na priečeliach domov, či na krížoch môžu návštevníci obdivovať mimoriadnu zručnosť oravských kamenárskych majstrov z obidvoch strán slovensko – poľskej hranice, teda územia, ktoré bolo historicky celistvou Oravou. Obidve expozície sú pre návštevníkov sprístupnené už od roku 1971.

Obnova.sk Fotografia

Dobrú akustiku chrámového priestoru v mesiacoch jún – júl každoročne využíva Dom kultúry v Námestove na usporiadanie koncertov vážnej hudby, ktoré sú známe ako „Hudobné leto“.

Neodmysliteľným lákadlom návštevy Slanického ostrova umenia je plavba loďou Oravskej galérie „SLANICA“ z prístavu na Slanickej Osade alebo plavba vyhliadkovou loďou NSC z prístavu pod hotelom Goral.

Obnova.sk Fotografia

Denne začína prvá plavba loďou Oravskej galérie na Slanický ostrov umenia o 9.00 hodine a posledná o 16.00 hodine. Plavba sa uskutočňuje každú hodinu a trvá na ostrov a späť cca 30 min. Prehliadka expozícií na ostrove je skupinová alebo individuálna. Na plavbu a zároveň prehliadku ostrova je potrebná minimálne 1 hodina.

Obnova.sk Fotografia

Sezóna potrvá do 15. septembra 2005

Otvorené od 15.5. do 15.9. denne od 9.00 do 17.00 hod.
Vstupné s lodným lístkom: deti 25,-Sk, dospelí 50,-Sk
bez dopravy: deti 5,- Sk, dospelí 10,- Sk

Kontakt – loď: 0905 915 108

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oravská galéria v Dolnom Kubíne: Spoznávajme galériu

Oravská galéria v Dolnom Kubíne pripravila pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií od 17. do 20. mája 2005 týždeň „SPOZNÁVAME GALÉRIU“ spojený so superkvízom pre deti a mládež dolnokubínskych škôl, pre ktoré sú pripravené otázky, ktoré preveria ich vedomosti o Oravskej galérii a jej zbierkach, ktorá tento rok oslavuje 40. výročie svojho založenia.

Matilda Čechová

21.3.1908 – 1.11.1995
Od r. 1912 žila s rodinou v rozličných častiach Rakúska, v r. 1921 sa vrátila a striedavo žila na Slovensku a v Čechách. V r. 1929 – 1931 študovala na Učiteľskom ústave v Martine. Výtvarné vzdelanie získala na Škole umeleckých remesiel v Bratislave (1935 – 1936, prof. František Malý) a na Oddelení kreslenia a maľovania SVŠT, kde študovala v r. 1941 – 1947 u prof. Gustáva Mallého, Maximiliána Schurmanna a Jána Mudrocha.

Galéria Márie Medveckej, Tvrdošín

Trvalá expozícia z diela maliarky je inštalovaná v klasicistickej kúrii z 19. storočia od roku 1979. Vystavených 242 olejomalieb a kresieb predstavuje celoživotnú tvorbu Márie Medveckej /1914 – 1987/, ktorá sa po štúdiách v Bratislave a vo Viedni vrátila natrvalo na rodnú Oravu a spolu s manželom akademickým maliarom Ctiborom Belanom sa venovali tvorivej práci a významnej kultúrno-výchovnej činnosti, ktorej výsledkom je aj vznik Oravskej galérie.