Severná veža v hradbách už je mestská, trnavská radnica chce obnoviť ďalšiu

Obrázok k článku od zora.

Trnava získala do svojho majetku za jedno euro severnú vežu a priľahlý želiarsky domček, ktoré sa stali súčasťou historického tehlového opevnenia mesta. Chýbajúce objekty so súhlasom pamiatkarov na vlastné náklady postavila spoločnosť North tower, tá ich podľa predchádzajúcej dohody previedla za euro do majetku mesta a ako protihodnotu získala prenájom oboch objektov najmenej na tridsať rokov za jedno euro ročne. Spoločnosť ich bude využívať na komerčné účely, v trojpodlažnom objekte na rohu Horných bášt a Michalskej ulice má byť kaviareň, spoločenský priestor a na vrchu východ na zachovalú časť hradieb.

 

Mesto Trnava v súčasnosti podáva na ministerstvo kultúry žiadosť o grant na obnovu ďalšej nárožnej veže. ,,Po náročných rokovaniach došlo k dohode s Krajským pamiatkovým úradom, že je možné oživiť a revitalizovať aj torzo nárožnej bašty v amfiteátri. V tomto prípade sa, žiaľ nepodarilo uplatniť ten istý výrazový prostriedok, ako je to v prípade severovýchodnej veže,“ povedal poradca primátora Trnavy pre Mestskú pamiatkovú rezerváciu Milan Horák. Podľa jeho vysvetlenia to znamená, že torzo veže môže byť dostavané do plného pôdorysu, ale nie do pôvodnej výšky. Radnica podmienky pamiatkarov akceptovala, v súčasnosti už má od nich schválenú projektovú dokumentáciu na dostavbu.

 

Trnava má podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča snahu obnoviť všetky štyri nárožné veže, čo by Trnavčanom aj návštevníkom mesta umožnilo lepšie priblížiť priestor, v ktorom prvé slobodné kráľovské mesto na území Slovenska až do 19. storočia fungovalo, naráža však na odborné stanoviská pamiatkarov. Podľa Horáka je to škoda predovšetkým v prípade severozápadnej veže, ktorej základy odkryli prakticky v areáli Galérie Jána Koniarka. V prípade jej obnovy by boli zvýraznené hradby v tejto časti mesta, okrem toho by galéria mohla získať exkluzívne výstavné priestory. Táto dnes už neexistujúca veža bola zrejme ešte staršia, ako samotné hradby.

 

Trnavské tehlové opevnenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Vybudované bolo v 13. storočí, v súčasnosti je považované za najzachovanejšie tehlové opevnenie v strednej Európe. Opevnenie malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava si svoje hradby priebežne obnovuje. V posledných rokoch investovala státisíce eur z eurofondov do najviac poškodenej severnej časti. Na niektorých miestach pribudli zábradlia, ktoré umožňujú prejsť sa po vybraných častiach hradieb.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články