September patrí Dňom európskeho kultúrneho dedičstva

Obrázok k článku od zora.

Takmer 400 podujatí a aktivít po celom Slovensku ponúknu v septembri Dni európskeho kultúrneho dedičstva. Svoje dvere otvoria bežne neprístupné pamiatky a v inom svetle sa predstavia tie bežne prístupné. Program slovenskej časti tradičného európskeho podujatia, ku ktorému sa Slovensko pripojilo v roku 1993, na dnešnej tlačovej besede predstavilo ministerstvo kultúry. Ako ďalej agentúru SITA informovali z ministerstva, verejnosť čakajú rôznorodé vzdelávacie podujatia, semináre i prednášky, ktoré doplnia aktivity pre turistov, súťaže a hry súvisiace s historickým prostredím a jeho hodnotami. Ich prehľad je prístupný každému na webstránke Dní európskeho kultúrneho dedičstva http://www.dekd.sk v sekcii katalóg aktivít. Tento rok sa podujatie v 49 krajinách Európy ponesie pod heslom Zdieľané dedičstvo, ktoré je spoločné s oslavou Európskeho roka kultúrneho dedičstva.

 

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2018 slávnostne otvoria v nedeľu 2. septembra v rámci programu osláv 770. výročia udelenia kráľovských výsad hosťujúcemu mestu, Nitre. Ceremoniál spojený s každoročným odovzdávaním výročných cien revue Pamiatky a múzeá sa uskutoční 7. septembra v koncertnej sále Župného domu v Nitre. Po ňom bude nasledovať o 18:00 v synagóge v Nitre slávnostný otvárací koncert Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Medzi najzaujímavejšie podujatia budú patriť napríklad Putovanie regiónom – DEKD 2018 v Holíči či Jesenné slávnosti v obci Pobedim, alebo Cestovanie v čase na hrade Strečno. V kaštieli v Malackách pripravia Bábkové žihadlenie a v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici, Turzovom dome zas Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou. V Múzeu Červený kláštor sa uskutočnia Kláštorné dni prezentujúce život mníchov, ale i tradičné jedlo, remeslá a výrobu piva. Slávnostné ukončenie DEKD 2018 sa uskutoční vo štvrtok 27. septembra vo Vzdelávacom a vedecko-výskumnom centre Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Banskej Štiavnici o 17:00. Zároveň tu vyhlásia druhý ročník súťaže Národného komitétu ICOMOS Slovensko „Dedičstvo pre budúcnosť“.

 

Celoeurópska téma DEKD 2018 Zdieľané dedičstvo upozorňuje, že kultúrne dedičstvo Európy je všade okolo nás v našich mestách, prírode a archeologických lokalitách a nielen v umení či rôznych predmetoch, ale aj v remeselných zručnostiach, príbehoch, gastronómii, hudbe a vo filme. Kultúrne dedičstvo nás vo svojej rozmanitosti spája. Vďaka technológiám a internetu máme k nemu teraz lepší prístup než kedykoľvek predtým a môžeme si uvedomiť jeho lokálny, národný a súčasne aj spoločný európsky charakter a zdieľať ho. Podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej je cieľom na Slovensku, ako aj v celej Európe, prebudiť väčší záujem o kultúrne dedičstvo a podporiť našu kultúrnu identitu. „Bohatý program pripravený na mesiac september v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva nám pripomína, že kultúrne dedičstvo nachádzame vo všetkom a všade. Stačí sa prejsť po meste, pozrieť si starý čiernobiely film, či pochutnať si na tradičnom slovenskom jedle,“ cituje tlačová správa vyjadrenie šéfky rezortu kultúry k Dňom európskeho kultúrneho dedičstva.

 

Generálnymi partnermi podujatia, ktoré iniciovala Rada Európy a Európska komisia už v roku 1993 v 49 krajinách, sú Ministerstvo kultúry SR, Pamiatkový úrad SR, Slovenské národné múzeum, redakcia revue Pamiatky a múzeá. Hlavnými partnermi podujatia sú Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Národný Trust, Nadácia SPP a mesto Nitra. Koordináciu aktivít na území Slovenskej republiky zabezpečuje občianske združenie ICOMOS Slovensko a Združenie historických miest a obcí Slovenska.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.