Sedemmetrovému úseku trnavských stredovekých hradieb hrozí zrútenie

Obrázok k článku od zora.

Trnava investovala pred niekoľkými rokmi do obnovy severnej časti historického opevnenia mesta približne 450-tisíc eur. Ďalšie peniaze na znovupostavenie rožnej veže a želiarskeho domčeka v tejto časti opevnenia dal súkromný investor. Medzi oboma obnovenými časťami je len sedemmetrový úsek opevnenia, ktorý zostal nedotknutý. Práve tento krátky úsek sa nakláňa a tehlovému múru hrozí zrútenie. Radnica už hľadá dodávateľa sanácie tejto časti opevnenia.

 

“Pri tejto časti bolo potrebné komunikovať s viacerými vlastníkmi, ktorých pozemky sú v dotyku. Vzhľadom na nemožnú dohodu bolo vydané rozhodnutie stavebného úradu o nevyhnutnosti riešenia havarijného stavu, čo nebolo možné priradiť k pôvodnému projektu obnovy opevnenia,” informoval agentúru SITA hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Vlastníci susedných nehnuteľností podľa rozhodnutia stavebného úradu budú musieť v nevyhnutnej miere umožniť stavbárom prístup na svoj pozemok. Samotné opevnenie je vo vlastníctve mesta, pozemky v okolí majú rôznych vlastníkov.

 

Trnava si svoje stredoveké hradby dlhodobo obnovuje a udržiava. Za posledných 25 rokov samospráva investovala do tejto pamiatky podľa evidencie Mestského úradu v Trnave približne dva milióny eur, väčšina z tejto čiastky išla z mestského rozpočtu. Časť peňazí, predovšetkým na severný úsek, získala radnica z európskych fondov. Výstavba hradieb v Trnave sa začala v polovici 13. storočia, skončila sa v priebehu 14. storočia. Opevnenie vymedzilo plochu s pôdorysom 800 x 700 metrov, Trnava sa v tom čase zaradila medzi najrozsiahlejšie mestá v Európe. Dnes sú trnavské tehlové hradby, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou, nielen vďaka veku a rozlohe považované za unikátnu pamiatku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články