SBM – Život zo skúmavky

(do 15.4.2003)
Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici prezentovalo putovnú výstavu venovanú veľmi citlivej a aktuálnej problematike umelého oplodnenia a človeku pod názvom Život zo skúmavky, ktorú pripravilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva Liptovský Mikuláš v odbornej spolupráci so Sanatóriom Helios, s.r.o. v Brne a Katedrou genetiky Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave

.

Prvým ukazovateľom ohrozenosti každého biologického druhu je zníženie jeho reprodukčných schopností. Môžeme o tejto situácii hovoriť už aj u človeka? Aké sú faktory, ktoré spôsobujú zhoršenie prirodzených schopností rozmnožovania sa u človeka? Sú to infekcie, či nezdravá výživa, alebo nezdravý životný štýl? Je to zvýšenie záťaže životného prostredia alebo faktor stresu? Je veľmi ťažké zodpovedať tieto otázky, lebo priamy vplyv napr. ťažkých kovov alebo žiarenia či liekov na kvalitu ľudských pohlavných buniek alebo na výskyt určitých defektov nie je vo väčšine prípadov možné jednoznačne potvrdiť. Je to spôsobené tým, že príroda zabezpečuje mnohostupňovú selekciu v procese oplodnenia, aby ochránila človeka pred jeho najväčším nepriateľom, ním samým.
Výstava hľadá odpovede nielen na tieto otázky. Je svojim spôsobom kontroverzná, ale v každom prípade zaujímavá.

Pre Obnova.sk poskytol: Ing. Rastislav Marko
Oddelenie pre prácu pre s verejnosťou SBM

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – My sa nevieme sťažovať nahlas

(od 8.4. do 15.5.)
Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára v spolupráci s Pohronským osvetovým strediskom Žiar nad Hronom, pracovisko Banská Štiavnica pripravili pre návštevníkov V. ročník výstavného podujatia My sa nevieme sťažovať nahlas.

SBM – Podzemie očami meračov v minulosti

(do 15. septembra)
Slovenské banské múzeum 8.júna otvorilo, v kaplnke v Kammerhofe, výstavu Podzemie očami meračov v minulosti. Výstava vznikla spoluprácou Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, Banského múzea v Rožňave, Slovenského banského múzea a Štátneho ústredného banského archívu v Banskej Štiavnici. Autori výstavy predstavujú dve skupiny menej známych máp- banské a jaskynné.

Hrnčiarstvo pukanského okruhu

(do 31.12.2003)
Vo výstavných priestoroch Starého zámku v Banskej Štiavnici je od marca 2003 inštalovaná zaujímavá výstava Slovenského banského múzea, ktorá prezentuje bohatý zbierkový fond hrnčiarskych, hlavne úžitkových predmetov.