SAV rozdala ceny za výskum a popularizáciu vedy

Mimoriadne výsledky vedeckej práce, budovanie infraštruktúry pre vedu a popularizáciu vedy hodnotila Slovenská akadémia vied, ktorá dňa 22. júna rozdala výročné Ceny SAV za rok 2010. Víťazom ich odovzdal predseda SAV Jaromír Pastorek.

 


Ceny SAV 2010 za vedecko-výskumnú činnosť putujú tento rok trom kolektívom. Jednu získali pracovníci Historického ústavu SAV za vedecko-výskumnú prácu Slovensko v 20.storočí, druhý zväzok s názvom Prvá svetová vojna. Vedúcim autorského kolektívu je Dušan Kováč. Kolektív Ústavu informatiky SAV má cenu za rozpoznávanie plynulej reči s veľkým slovníkom pre automatický prepis parlamentných debát. Na projekte sa podieľali pracovníci Oddelenia analýzy a syntézy reči Ústavu informatiky SAV pod vedením Milana Ruska a pracovníci Katedry elektroniky a multimediálnej telekomunikácie Technickej univerzity Košice pod vedením Jozefa Juhára. Čerstvým držiteľom Ceny za vedecko-výskumnú činnosť sa stal aj kolektív Ústavu anorganickej chémie SAV pod vedením Petra Komadela, a to za súbor vedecko-výskumných prác v interdisciplinárnom výskume prírodných nanomateriálov.


Tím Martina Hajdúcha si po dnešku pripísal na konto Cenu SAV 2010 za výsledky v oblasti medzinárodnej spolupráce. Akademici ocenili jeho súbor vedecko-výskumných prác pri charakterizácii dopadu jadrovej katastrofy v Černobyľskej oblasti na adaptáciu rastlín. Kataríne Žeňuchovej patrí Cena SAV 2010 pre mladého vedeckého pracovníka. Dostala ju za publikáciu Samuel Cambel na pomedzí vedných disciplín, Zberateľské dielo Samuela Cambela v kontexte výskumu ľudovej prózy na Slovensku. Štyri ceny udelila SAV za vedecko-popularizačnú činnosť, a to Jánovi Doruľovi, kolektívu Geografického ústavu SAV pod vedením Márie Ferancovej (Čarnogurskej), Miroslavovi Sanigovi a Márii Abrahámovej.


Informovala vedúca Tlačového odboru SAV Soňa Koželová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Poslanci NR SR podporujú zriadenie Slovenského historického ústavu v Ríme

Poslanci podporujú zriadenie Slovenského historického ústavu v Ríme ako verejnoprávnej ustanovizne ukotvenej v zákone. Plénum posunulo do druhého čítania návrh na jeho zriadenie predložený skupinou poslancov Slovenskej národnej strany na čele s Jozefom Rydlom. Národniari chcú zákonom docieliť, aby mal ústav právnu subjektivitu, sídlo v Ríme, vyvíjal riadnu vedecko-výskumnú činnosť a prezentoval jej výsledky v publikáciách vo svetových jazykoch, predovšetkým v taliančine a aspoň občasnou organizáciou medzinárodných konferencií a prezentácií.

Za prínos slovenskému umeniu udelia Ceny Martina Benku

Ivana Sláviková, Zuzana Ludiková a Eva Kotláriková získajú 21. septembra 2010 ceny Martina Benku za rok 2009. Laureátom ju udelí v rámci spomienkovej slávnosti pri príležitosti 122. výročia narodenia národného umelca Martina Benku Rada Fondu výtvarných umení v Múzeu Martina Benku v Martine. Každoročne fond ceny odovzdáva na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku, ktorá pôsobí pri Fonde výtvarných umení. Robí tak v súlade s testamentom Martina Benku. Ceny majú prispieť k rozvoju a propagácii slovenského výtvarného umenia, najmä so zreteľom na životné dielo a pamiatku výtvarníka. Agentúru SITA o tom informovala tajomníčka Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku Katarína Ilavská.