Šaštínska svätyňa má 250 rokov

Obrázok k článku

Oslavy 250. výročia posviacky Chrámu Sedembolestnej Panny Márie budú počas víkendu v známom pútnickom mestečku Šaštín – Stráže. Vrcholom osláv bude v nedeľu 12. augusta o 10:30 pontifikálna svätá omša, ktorú bude celebrovať Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup, metropolita spolu s ďalšími biskupmi a kňazmi. Ešte pred začiatkom omše pripomenie historickú udalosť posviacky z augusta 1762 sprievod s postavou cisárovnej Márie Terézie, ktorá sa podľa dokumentov na udalosti zúčastnila spolu s Františkom Lotrinským.
Základný kameň šaštínskeho chrámu bol položený v roku 1736. Podľa dostupnej literatúry bol kostol dokončený a posvätený v auguste 1764, 250. výročie by tak pripadalo na rok 2014. Podľa saleziána Jozefa Zachara ide však o nepresný údaj. ,,Z vizitácií je zrejmé, že posviacka za účasti Márie Terézie sa uskutočnila 12. augusta 1762, o tri dni neskôr bola do kostola prenesená uctievaná socha Sedembolestnej Panny Márie. Vizitácie sú v tomto presnejšie ako zápisy kronikárov,“ vysvetlil.
Oslavy sa začnú už v sobotu o 17:00 otvorením výstavy o veľkých ctiteľoch Sedembolestnej Panny Márie spomedzi blahoslavených alebo osôb, ktoré sú v procese blahorečenia. O 20:00 sa bude konať prednáška Evy Fordinálovej o cyrilometodskom dedičstve. V nedeľu sa okrem pontifikálnej svätej omše budú pri dnešnej bazilike konať koncerty a o 19:00 záverečná svätá omša.
Šaštín – Stráže je dnes známym pútnickým miestom, začiatok pútnickej tradície siaha do roku 1564, keď bola zhotovená uctievaná socha. Vyvrcholením pútnickej sezóny býva 15. september, sviatok Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Svätyňu v roku 1964 pápež Pavol VI. povýšil na baziliku minor. Mestečko v roku 1995 navštívil pápež Ján Pavol II.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Katolíci si pripomenú patrónku Slovenska

Katolícka cirkev na Slovensku si v utorok, 15. septembra, pripomína sviatok Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku sa stal chrám v Šaštíne, kde sa aj tento rok konala od 12. do 15. septembra 2009 národná púť. Sviatok Sedembolestnej je na Slovensku štátnym sviatkom.

Svätý Otec vráti kazanskú ikonu Ruskej pravoslávnej cirkvi

20. 07. 2004 – S nádejou v napomáhanie bratských vzťahov s Pravoslávnou cirkvou pápež Ján Pavol II. vráti najuctievanejšiu ikonu v ruských dejinách Moskovskému patriarchátu.
„Pred týždňom vyjadril Svätý Otec moskovskému patriarchovi svoje želanie odovzdať Ruskej pravoslávnej cirkvi posvätnú ikonu Kazaňskej Panny Márie,“ vyhlásil prekvapivo hovorca Vatikánu Joaquin Navarro-Valls v sobotu 10. júla.