Šarišský hrad ožije historickými hradnými hrami

Šarišský hrad ožije v nedeľu 7. septembra historicko-divadelnou show Šarišské hradné hry. Program sa začne o 13:00 v podhradí na lúke, kde sa bude odohrávať slovensko-poľský rytiersky turnaj. Deti si tu nájdu rozprávkové atrakcie, minitržnicu a čaká ich jazda na koňoch. Dospelí si môžu vytočiť na hrnčiarskom kruhu vlastný hrnček, alebo získať v súťaži z rúk Smädného mnícha plechovku piva. Cesta na hrad bude plná dobrodružstiev, návštevníci na nej postretávajú rozprávkové a čarovné bytosti. Na hradnom vrchu ožijú divadelné príbehy pre deti aj dospelých. O program sa bude starať 80 dobrovoľníkov v dobových kostýmoch. Pred očami návštevníkov tu rezbár Marek Mikluš dokončí sochu Smädného mnícha. K dispozícii budú stánky s občerstvením. V programe vystúpi divadlo Babadlo a Komorné divadlo bez opony, o dobrú náladu sa postará kapela Hrdza. Záver programu odhadujú na 20:00, návštevníci sa dostanú z hradu v sprievode nosičov faklí. Organizátori na III. ročníku očakávajú okolo šesťtisíc návštevníkov, čo je viac, ako má Veľký Šariš obyvateľov.

Ako uviedla na dnešnej tlačovej besede koordinátorka projektu Katarína Pirohová, na veľkej slovensko-poľskej bitke sa v súboji proti sebe postavia prešovskí šermiari zo skupiny Cohors a Ryczeri choragwi zjemi Sandomierzskej z Poľska. Dvojkilometrový výstup na hrad bude trvať asi dve hodiny, návštevníkov po ceste čakajú nástrahy v podobe zbojníkov, stríg, lesných víl a uprostred lesa sa bude odohrávať príbeh Červenej čiapočky. V areáli hradu bude pripravené malé bojové pole, kde si mladí odvážlivci budú môcť vyskúšať streľbu lukom, kušou, žonglovanie, či prechod po povrazovom moste. Menšie deti si budú môcť pochutnať na dobrotách v Medovníkovej chalúpke. Dospelých čaká zábava u Hradného kastelána alebo môžu navštíviť Krčmu u strašidiel. V programe vystúpi folklórny súbor Zlatobančan a domáci detský súbor s príbehom Kde bolo, tam

Vstupné na podujatie bude 30 korún (jedno euro), pre deti o polovicu menej. Rodinná vstupenka bude stáť 60 Sk (dve eurá). Hlavným organizátorom je mesto Veľký Šariš a jeho Kultúrno-informačné centrum. Kostýmy zapožičalo Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Podujatie podporuje kandidatúru mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Detská nedeľa

Od otvorenia letnej návštevníckej sezóny 1. mája 2005 poriada Múzeum slovenskej dediny podujatie každú druhú nedeľu. Návštevníci tak už mali možnosť zúčastniť sa Turčianskej nedele i podujatia Dnes tovariš, zajtra majster. V poradí ďalšou , už tradične poriadanou akciou je podujatie Detská nedeľa, ktorá sa v tomto roku bude konať
v nedeľu 29. mája.