Šarišské hradné hry vtiahnu návštevníkov do histórie

Obrázok k článku (hrad.wbl.sk/Hradne-hry.html)

V Kultúrno-informačnom centre vo Veľkom Šariši vrcholí cyklus tvorivých workshopov pre mladých ochotníckych hercov Šarišský HOLLYWOOD. Ich výstupom budú scénky a interaktívne divadielka, ktorými sa predstavia na lesnej ceste a na hradnom nádvorí v nedeľu 4. septembra, keď sa vo Veľkom Šariši koná historicko-divadelná show s názvom Šarišské hradné hry. Už po šiestykrát Šarišský hrad a podhradie ožijú divadlom, rozprávkovými postavami a príbehmi z histórie. Na účastníkov podujatia čakajú šermiari, sokoliari, ľudoví remeselníci a hlavne veľa zábavy.

Podujatie sa začína o 13:30 svätou omšou na lúke pod hradom, na ktorej zaznie dobová hudba v podaní zboru Chorus Via Musica. Nasleduje vystúpenie sokoliarov z Banskej Štiavnice. Predstavia sa aj umelecké delegácie z partnerských miest, z poľského Gribówa, z maďarského mesta Nyírtelek a z ukrajinskej Rakošiny.

Deťom je adresovaný program na lúke pod hradom. Divadlo Portál z Prešova zahrá rozprávku O perníkovej chalúpke. Zaujímavosťou bude stredoveká ZOO. Najmenší sa môžu povoziť na koni, či zaskákať si v nafukovacom hrade. Dospelí môžu obdivovať zručnosť ľudových remeselníkov. Kto bude mať záujem, môže sa nechať vyviezť na hrad na dobovom kočiari. Kto zvolí výstup pešo, čaká ho množstvo prekvapení na rozprávkovej lesnej ceste – zbojnícky prepad, cigánska zábava, stredoveký second-hand, škola pre trpaslíkov či múzeum figurín madam Ruženky.

Riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš a hlavná organizátorka podujatia Katarína Pirohová pre agentúru SITA uviedla, že majú okolo stovky dobrovoľníkov, ktorí budú pomáhať pri organizovaní podujatia alebo hrať niektorú z historických či rozprávkových bytostí. „Tohto roku prichádzame s viacerými novinkami. Jednou z nich sú sokoliari, ktorí na Šarišskom hrade ešte neboli. Ďalšou je možnosť nechať si urobiť umeleckú fotografiu v historickom kostýme. V programe je tiež netradičná voľba najkrajšej dvornej dámy či stredoveká tombola, výťažok ktorej ide na podporu záchrany Šarišského hradu. Program sa začína svätou omšou, ktorá bude netradičná tým, že bude pod holým nebom a počas obradu zaznejú stredoveké chorály,“ uviedla Pirohová.

Šermiarske boje predstavia skupiny Cohors a Sarus, ako turecké zajatkyne sa predstavia tanečnice Ardens, hrať bude česká kapela Tomáš Kočko & ORCHESTR a folklórny súbor Dúbrava. Stredoveký kolorit doplní Smädný mních a jeho krčma, majster kováč, rezbár, razič mincí, maliar portrétov či učiteľ lukostreľby.

Pirohová informovala, že parkovať sa bude dať na lúke pod hradom, posilnená bude i mestská hromadná doprava – v špičke bude linka číslo 45 jazdiť každých 30 minút. Deti od 6 do 12 rokov zaplatia vstupné 1€, nad 12 rokov a dospelí 1,50 €, deti do šesť rokov majú vstup zdarma.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články