Šarišská galéria v Prešove má nového riaditeľa

Priestory Šarišskej galérie v Prešove (sgpresov.sk)

Novým riaditeľom Šarišskej galérie v Prešove, ktorá patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, je od Nového roka Rudolf Dupkala ml. Vo funkcii vystrieda Martu Hrebíčkovú. Dupkala vyhral výberové konanie, do ktorého sa prihlásili štyria kandidáti. Je absolventom Prešovskej univerzity, kde absolvoval dva odbory – politológiu a manažment verejnej správy a regiónov. Sedem rokov pracoval na Úrade Prešovského samosprávneho kraja na odbore regionálneho rozvoja a odbore kultúry.
Pre agentúru SITA uviedol, že post riaditeľa Šarišskej galérie spája s funkciou hlavného manažéra galérie, nie kurátora. Ako uviedol, na to sú tam odborníci, ktorých rešpektuje. Pre začiatok si určil tri hlavné ciele. Chce oprášiť spoluprácu s Katedrou výtvarnej výchovy a umenia Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity a univerzitou ako celkom a na pôde galérie nanovo zaviesť obhajoby diplomových prác budúcich výtvarníkov. Ďalšou jeho prioritou je rekonštrukcia všetkých troch budov na Hlavnej ulici, ktoré patria Šarišskej galérii. Nový riaditeľ tu chce mať obchody, ako dising shop, pen schop. Jeho ambíciou je, aby si tu deti, ktoré chodia na výtvarnú výchovu, kupovali potrebné pomôcky a nechodili za nimi do obchodných reťazcov. Tretí plánom Dupkalu je, aby sa Šarišská galéria dostala na takú úroveň, akou sa dnes môže hrdiť Tatranská galéria v Poprade, ktorá získala Cenu predsedu PSK za rok 2009.

„Chcem priniesť do galérie mladý duch, aby Šarišská galéria spĺňala tie najprísnejšie kritéria, ktoré od nej očakáva aj mladá a stredná generácia,“ uviedol Dupkala, ktorý sa považuje za dynamického a flexibilného človeka. Priestor v galérii chce poskytnúť aj rómskym výtvarníkom.

V oblasti zahraničných kontaktov plánuje prostredníctvom spolupráce s Poľskom a Prešovských samosprávnym krajom získať cez projekty financie predovšetkým na výmenné stáže umelcov a študentov výtvarných odborov. Keďže Šarišská galéria je aj metodickým centrom pre všetky galérie v prešovskej župe, bude sa podieľať na výmennej výstave obrazov Andyho Warholu (z Múzea moderného umenia Adyho Warholu v Medzilaborciach) a významného poľského umelca Tadeusza Kantora.

Prešovský samosprávny kraj zmenil ľudí na postoch riaditeľov aj v ďalších dvoch svojich zariadeniach. Novým riaditeľom Hvezdárne a planetária v Prešove je Viliam Kolivoška, ktorý mal vo výberovom konaní dvoch protikandidátov. Na post riaditeľky Domova sociálnych služieb v Ličartovciach nastúpila Agáta Nirodová, ktorá sa prihlásila do výberového konania ako jediná.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články