Šarišská galéria bude asi pol roka v lešení

Obrázok k článku

Šarišská galéria v Prešove bude asi päť až šesť mesiacov v lešení. Stavbári aj archeológovia sa už pustili do prác, ktoré súvisia s komplexnou revitalizáciou objektu za zhruba 2,5 mil. eur. Ide o rekonštrukciu všetkých troch meštianskych domov na Hlavnej ulici. Stavebnú časť vykonáva spoločnosť Euro-Building, a.s. Bratislava, ktorá vyhrala súťaž na dodávateľa prác. Obnovy sa dočká interiér aj exteriér galérie. Prešovský samosprávny kraj získal na projekt nazvaný Rekonštrukcia a revitalizácia výtvarného sveta v Šarišskej galérii z regionálneho operačného programu 1 150 000 eur, zvyšok financuje z vlastných zdrojov.

 

Riaditeľ Šarišskej galérie Rudolf Dupkala uviedol, že robotníci začali s výkopovými prácami za budovou číslo 49, kde sa súčasne začal aj archeologický výskum. V týchto miestach bude neskôr výťahová šachta. Sondy tu museli ísť až do hĺbky 2,5 metra. Preto prešovskí krajskí poslanci museli dodatočne schváliť na statika 6 000 eur. V budove pracujú aj vodári a elektrikári. Začalo sa s prácami aj na streche a v podkroví. Dupkala zdôraznil, že táto časť galérie musí byť skolaudovaná do apríla 2016, lebo na dom s popisným číslom 49 poskytla dotáciu Európska únia. Rekonštrukciu ostatných dvoch budov zaplatí zriaďovateľ a tam striktný termín dokončenia prác nebol stanovený. Kraj na tento projekt vyčlenil sumu 1,3 mil. eur z úveru z Európske investičnej banky. Obnovu ostatných dvoch budov by mali ukončiť do dvoch rokov.

 

Riaditeľ galérie uviedol, že rekonštrukcia zatiaľ nemá žiadny vplyv na výstavnú činnosť a návštevníci stavebný ruch okrem lešenia na vonkajšej fasáde nepocítia. Stane sa tak až vo chvíli, keď sa začnú prepájať jednotlivé budovy na každom poschodí, časovo to vidí na február až marec budúceho roka. V tom čase expozície presunú viac do suterénu, kde sú tiež výstavné priestory. „Naším tajný snom je, aby na budúci rok, keď galéria oslávi 60 rokov od svojho založenia, sme mohli prestrihnúť pásku minimálne na budove číslo 49,” povedal Dupkala. Tento objekt bude mať aj najviac výstavných priestorov.

 

Rekonštrukcia sa týka všetkých priestorov od pivnice po povalu. Podkrovie, ktoré galéria nikdy nevyužívala, bude po revitalizácii slúžiť na tvorivé dielne pre deti a dospelých. Vznikne tu veľká výstavná sieň, dielňa na keramiku s vypaľovacou pecou aj ateliér pre maliarov. V galérii bude aj klub pre seniorov. Opravovať budú všetky strechy, odpadové a odtokové rúry, vnútorné aj vonkajšie omietky. Súčasťou stavebných prác bude nové schodisko a pribudne nákladný výťah. So sumou 240-tisíc eur sa ráta na vnútorné vybavenie priestorov. Po rekonštrukcii bude galéria bezbariérovým zariadením, čo Dupkala považuje za veľký prínos projektu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tatranská galéria získala 1,2 mil. € na rekonštrukciu

Tatranská galéria v Poprade získala peniaze na dokončenie rekonštrukcie objektu bývalej parnej elektrárne, kde galéria v súčasnosti sídli. „Uspeli sme v štrukturálnych fondoch so žiadosťou, ktorej predchádzala takmer päťročná práca a príprava,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade Anna Ondrušeková. Zo štrukturálnych fondov Európskej únie získala galéria vyše 1,2 milióna eur. Spolufinancovanie projektu vo výške päť percent zabezpečí Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ Tatranskej galérie.

Tatranská galéria otvorí zrekonštruovanú Elektráreň

Tatranská galéria v Poprade po viac ako roku otvorí v pondelok 26. oktobra 2009 zrekonštruované výstavné priestory Elektrárne Tatranskej galérie. Rekonštrukcia objektu sa začala 4. septembra minulého roku. V prvej etape vyrástla nová prístavba, kde sa presťahovala administratíva a depozit Tatranskej galérie. Táto časť rekonštrukcie bola dokončená v apríli tohto roku. Súčasne s prvou etapou pokračovala rekonštrukcia hlavnej výstavnej budovy bývalej parnej elektrárne. Po zabezpečení statiky sa v celom objekte kompletne vymenili podlahy, elektroinštalácia a vybudovalo sa zabezpečovacie zariadenie a nové vykurovanie, ktoré doteraz v objekte nebolo. Nasledovala úprava interiérov a exteriéru objektu. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavovali 820-tisíc eur zo zdrojov Prešovského samosprávneho kraja a ministerstva kultúry.